Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Nagyobb kiadásokra nem számít a magyar

2016.03.29. 08:25

A GKI fogyasztói bizalmi index alapján márciusban a fogyasztók saját pénzügyi helyzetük következő egy évét sokkal kedvezőtlenebbnek ítélték, mint februárban, viszont arra számítanak, hogy több pénzt tudnak majd félretenni. A felmérésben részt vevők nem túl optimisták azzal kapcsolatban, hogy lesz-e pénzük: a válaszadók úgy érezték, kisebb eséllyel vehetnek meg egy nagyobb értékű fogyasztási cikket mostanában, és a következő egy évben is, mint eddig, írja az MTI.

A felmérés szerint kicsit jobban félünk a munkanélküliségtől is. A felmérés szerint az építőiparban és a kereskedelemben arányaiban több embert akarnak felvenni, az iparban és a szolgáltató cégeknél azonban kevesebbet.

A konjunktúraindex a februári mínusz 1,8 pontról mínusz 2,8 pontra romlott, az üzleti bizalmi index 4,6 ponton maradt, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 20,2 pontról mínusz 23,8 pontra csökkent márciusban.

A felmérésből az derült még ki, hogy:

  • az üzleti bizalmi indexen belül az ipari és főleg az építőipari várakozások javultak, a kereskedelmi és különösen a szolgáltató cégek viszont pesszimistábbak lettek. Az ipari bizalmi index mostani emelkedése ellenére sem érte el januári szintjét. Az elmúlt időszaki termelés megítélése rosszabb lett, de a kilátások javultak.
  • Az építőipari bizalmi index márciusban a februári csökkenés után idei csúcsára emelkedett. A kereskedelmi bizalmi index márciusban csökkent. A szolgáltatói bizalmi index február után márciusban is csökkent, és így a decemberi szintre került.

A magyar gazdaság kilátásait az iparban a februárinál kissé optimistábban látták a válaszadók, az építőiparban és a kereskedelemben nem változott, a szolgáltatók és különösen a lakosság körében viszont romló gazdasági kilátásokkal számolnak.