Április végéig kell kifundálni, hogy mi legyen a magyar turizmussal

2016.04.04. 15:20

Április végéig kell kidolgoznia a nemzeti fejlesztési miniszternek az egységes állami turizmus-fejlesztési koncepciót és támogatási rendszert, miután a turizmussal és a vendéglátással kapcsolatos állami feladatok, köztük a Magyar Turizmus Zrt. feletti tulajdonosi jogok gyakorlása az NFM-hez kerül.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban a kormány a turisztikai állami feladatok, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség tevékenységének koordinálására kormánybiztost nevez ki. A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök a nemzeti fejlesztési miniszter útján irányítja, a kormánybiztos tevékenységének segítésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban szervezeti egység nem jön létre, a kormánybiztos tevékenységének támogatását a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezeti keretei között biztosítják, írja az MTI.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, a nemzetgazdasági miniszter, valamint a nemzeti fejlesztési miniszter feladatul kapta, hogy intézkedjenek a turisztikai fejlesztésekkel összefüggésben rendelkezésre álló európai uniós források felhasználását támogató intézményrendszer átalakításáról április 30-ig.

Az érintett minisztereknek a rendelet értelmében

  • a turisztikai intézmény- és támogatási rendszer átalakításával összefüggésben felül kell vizsgálniuk a Balaton Területfejlesztési Koncepció (2014-2030) és a Balaton Területfejlesztési Stratégiai Program elfogadásáról, valamint a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén a 2014-2020-as uniós és hazai forrásokból megvalósuló beruházásokról szóló kormányhatározatban meghatározott ágazati feladataik haladását.
  • És javaslatot kell tenniük a 2014-2020-as uniós és hazai forrásokból megvalósuló beruházásokról szóló kormányhatározat egységes turizmusszakmai szempontok érvényesítése érdekében történő módosítására, hogy a program turisztikai elemeinek kialakításában a kormánybiztosnak egyetértési jogot biztosítanak.