Ciprus a magyarok Panamája

2016.04.07. 12:10 Módosítva: 2016.04.07. 12:31

Az Európai Unió és az Egyesült Államok adóparadicsomokra irányuló, folytatódó nyomásgyakorlásának következményeként az adóparadicsomokban tevékenykedő cégtulajdonosok száma Magyarországon 2013-ban 3,1 százalékot csökkent, pedig 2011-ről 2012-re számuk még 2,33 százalékkal növekedett, derül ki a Bisnode üzleti információszolgáltató egy korábbi elemzéséből..

A ciprusi pénzügyi válság hatására a Cipruson bejegyzett magyar cégtulajdonosok száma egy év alatt 7,8 százalékkal csökkent 2013-ra, de minimális csökkenés tapasztalható volt Hollandiában és a Seychelles-szigeteken is.

Érdekes összehasonlítás, hogy Szlovákiában nő az offshore országokhoz köthető cégek száma, több mint 5,5 százalékos növekedést könyveltek el 2012-ről 2013-ra. Ráadásul a szomszédos országban arányaiban is több offshore vállalkozás tevékenykedik, mint nálunk.

Svájc, Panama, Belize, Luxemburg és Liechtenstein is népszerű, ezekben az államokban is több mint 500 működő magyar cégnek van tulajdonosa, de közülük Belize volt az egyetlen, ahol nőtt a hazánkhoz kapcsolódó cégek száma. Néhány száz cég kötődik a Marshall-szigetekhez, Hongkonghoz, Írországhoz, illetve Gibraltárhoz is.

Top 10 offshore célpont a magyar cégek körében 2014-ben:

  1. Ciprus
  2. Seychelles-szigetek
  3. Hollandia
  4. Svájc
  5. Panama
  6. Belize
  7. Luxemburg
  8. Liechtenstein
  9. Marshall-szigetek
  10. Hongkong

Új offshore cégnek azt a vállalkozást tekintjük, amelyik adott időszakban alakult valamelyik kedvező adózású országban, vagy már hosszabb ideje tevékenykedett ott, de a megjelölt időszakban lett tulajdonosa az adott országbeli cég.

Keleti József a Bisnode csoport Country Managere elmondta, hogy a számokból jól látszik, az offshore cégalapítás népszerűségének mérsékelt csökkenése, azonban a jövőben is feltehetően virágozni fog ez a tevékenység, ugyanis a csökkenés nagyon kis mértékű. Ráadásul a törvényi változásokat szigorító országokról más területekre helyeződik a hangsúly, bár hazánkban jellemzően még mindig a korábban is népszerű adóparadicsomok vezetik a népszerűségi listát.