David Cameron is offshore-ozott

2016.04.07. 20:31 Módosítva: 2016.04.07. 20:42

David Cameron angol miniszterelnök beismerte, hogy részesedése volt az apja offshore befektetési alapjában, de ezt a részesedést 30 ezer fontért eladta, mielőtt miniszterelnökké választották - írja az Independent.

Cameron öt nappal azután ismerte be, hogy offshoreban tartotta a vagyona egy részét, hogy nyilvánosságra hozták a Panama-iratokat. Ezeket a német Süddeutsche Zeitung napilap szerezte meg, feldolgozásukban pedig az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) szervezet is részt vett: 76 ország több mint 370 újságírója dolgozott rajtuk.

Ebből többek között az is kiderült, hogy a 2010-ban elhunyt Ian Cameron, David Cameron apja tulajdonosa volt egy Blairmore Holdings nevű pénzügyi alapnak.

Az angol kormány eredetileg arra hivatkozva nem árulta el, hogy Cameronnak volt-e részesedése az alapban, hogy ez egy magánügy. Később közleményt adtak ki, amiben cáfolták, hogy Cameronnak részesedése lett volna, vagy bármilyen más módon profitált volna az alapból.

Cameron egy tévéinterjúban nemrég azt mondta, hogy "teljes félreértés" az, hogy a Blairmore Holdings-t az apja adóelkerülés céljából hozta volna létre az 1980-as években a Bahamákon. Azt mondta, a pénz után a hatályos angol törvények alapján adózott ő, és a felesége is. "Az osztalék után fizettem személyi jövedelemadót, de a profit után a hatályos jogszabályok alapján nem kellett adót fizetnem" - mondta Cameron, aki azt is mondta, hogy büszke az apjára, és méltatlannak tartja, ahogy az angol média rossz fényben tünteti fel Ian Cameront.