Még mindig nem nyomoznak a panamai hatóságok a Mossack Fonseca után

2016.04.09. 16:10

A panamai offshore-botrány középpontjában álló ügyvédi irodát még nem keresték meg nyomozók, írja az MTI. Ramón Fonseca, a Mossack Fonseca egyik alapítója a Bild című német lapnak adott interjút.

Az offshore-botrány alapjául szolgáló információtömeget nem belülről szivárogtatta ki valaki, hanem egy külföldi számítógépről törtek be az iroda informatikai rendszerébe, állította. Mint mondta, tudja is, hogy melyik országból szerezte meg a dokumentumokat hacker, de nem árulhatja el. Ramón Fonseca elmondta, hogy a kalózkodás miatt feljelentést tettek. Szerinte hatóságok a botrány kirobbanása óta minden nap bejelentik, hogy nyomozást indítanak az iroda ellen adócsalás gyanúja miatt, de mostanáig nem keresték meg őket. "Mi teljes mértékig együttműködőek vagyunk, de még senki nem vette fel velünk a kapcsolatot", mondta.

Juan Carlos Varela panamai elnök szerdán bejelentette, hogy kormánya hazai és nemzetközi szakértőkből álló, a közép-amerikai ország pénzügyi gyakorlatait vizsgáló bizottságot hoz létre. Ramón Fonseca, aki egészen a közelmúltig a panamai kormánypárt elnöke volt, és különleges tanácsadói szerepet töltött be Juan Carlos Varela elnök kabinetjében, februárban kényszerült lemondani, miután a Mossack Fonseca brazíliai leányvállalatát kapcsolatba hozták egy megvesztegetési üggyel.

A Bildnek adott szombati interjújában Fonseca azt hangoztatta, hogy "világszerte ügyvédek ezrei" végzik ugyanazt a "teljességgel törvényes" munkát, amit a Mossack Fonseca is csinál. Az iroda különböző országokban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfeleinek, "s ez teljesen legális üzlet egy olyan világban, ahol senki sem akar több vállalatot a saját neve alatt bejegyeztetni". Fonseca megjegyezte, hogy ügyfeleik számára "40 év alatt 250 ezer céget alapítottak, amelyeket (tulajdonosaik) a legkülönbözőbb célokra használtak fel, az esetek 99,99 százalékban jó ügyek érdekében." A Mossack Fonseca-féle rendszer működéséről itt olvashat bővebben, itt pedig érdekes chartokat talál a kiszivárogtatott dokumentumokról.