Majdnem háromszor többet keresnek a magyar képviselők, mint az átlagemberek

HUS 4886
2016.04.12. 17:47
Az átlagbérekhez viszonyítva az olasz képviselők keresik a legtöbbet, a bolgárok a legkevesebbet az Európai Unióban. A magyar politikusok az átlagfizetések 2,9-szeresét kapják kézhez évente, de nemzetközi viszonylatban közepesnek számít a fizetésük, derül ki az Euronews felméréséből.

Összehasonlították az uniós országok parlamenti képviselőinek átlagos fizetését a lakossági átlagbérrel, és azt is megnézték, hogy egymáshoz viszonyítva mennyit keresnek. Nominálisan és az átlagkeresethez viszonyítva is az olasz törvényhozók keresnek a legjobban: több mint 167 ezer eurós (közel 53 millió forintos) fizetésük 5,3-szor nagyobb, mint amennyit a lakosság átlagosan hazavisz.

A fizetések névértékét nézve az osztrák politikusok a másodikok (120 ezer euró), a harmadikok a németek (108 ezer euró). A legkevesebbet a bolgárok, a románok, a máltaiak és a szlovákok keresik. Az itteni képviselők kevesebb mint 25 ezer eurót (8 millió forintot) kapnak évente. Magyarországi kollégáik 28 704 eurót (közel 9,2 millió forintot) keresnek, amivel a régióban az osztrákokon kívül csak a szlovén képviselők előzik meg őket. A szomszédos országban átlagosan évi 41 447 eurós illetmény jár nekik.

A reálbérekhez viszonyítva az olaszok, a litvánok és az észtek keresnek a legjobban. Az átlagbérek 4–5,3-szeresét keresik meg. Ebben az összehasonlításban a bolgárok is éllovasok: az átlagfizetéseknél 3,5-szer több pénzt kapnak. A régió összes országa közül Magyarországot (2,9) csak az osztrákok (3,1) előzik meg.