Ki vannak akadva a lakók az Airbnb-re

GettyImages-452184012
2016.04.12. 07:43

Egyre több társasházban okoz problémát a lakáshotelek, például az Airbnb szabályozatlan működése, és a tulajdonosok nem tudnak mit tenni a vállalhatatlanul viselkedő vendégekkel – közölte a Magyar Közös Képviselők Egyesülete (Makke) az MTI-vel.

A Makke közleményéből az derül ki, hogy az utóbbi időben Budapesten és más turisztikai szempontból jól menő helyeken nagyon megnőtt a lakáshotelek ára, ami a társasházakban egyre több konfliktust okoz. Az egyesülethez beérkezett közös képviselői és tulajdonosi panaszok alapján a tulajdonosok fő baja, hogy a lakáshoteleknek rendezetlen a jogállása a társasházi közösségekben.

A helyben élő tulajoknak az a bajuk, hogy a lakásukat rövid távra kiadó – tehát kereskedelmi tevékenységet folytató – tulajdonosok

  • gyakran semmilyen szállásadáshoz kötött szabálynak nem felelnek meg,
  • nem biztosítják a kötelező vendégregisztrálást, és ellenőrizetlen a helyiségek higiéniai állapota,
  • a vendégeket nem figyelmeztetik arra, hogy figyeljenek oda a házban élő többi emberre,
  • és gyakran előfordul, hogy mire egy társasházkezelő értesül a közös tulajdonban keletkezett károkról, az elkövetők már repülőgépen ülnek hazafelé, így már nem lehet őket számonkérni. 

A Makke álláspontja szerint meg kell változtatni a törvényt ahhoz, hogy a tulajdonosi közösségek meghatározhassák, milyen feltételek mellett fogadják el lakáshotelek üzemeltetését a társasházakban.  • Tippek
  • Biztosítás