Kétmillió felett keresnek a főerdészek Magyarországon

2016.04.13. 13:23

Az összes állami erdőgazdaság vezetője havi kétmillió forint felett keres tavaly ősz óta. Ők a legnagyobb nyertesei az állami cégek vezetőit érintő béremelés-hullámnak - írta a Nol.hu.

A lap által kikért adatok szerint a 22 állami erdészet vezetőinek átlagos bruttó fizetése 2 millió 685 ezer forint. Közülük nyolcan a megengedett maximumot viszik haza, bruttó 3 milliót keresnek,  azaz kétszer annyit, mint Orbán Viktor.

A kormány ősszel törölte el az állami cégek vezetőire vonatkozó 2 milliós bérplafont, erről itt írtunk részletesebben. Azóta tehát az összes főerdész fizetését megemelte a Földművelésügyi Minisztérium. 

A Népszabadságnak az emelések okát firtató kérdésére a minisztérium azt válaszolta, hogy „az erdészeti társaságok olyan nemzeti vagyont őriznek, amelynek elsősorban nem a nemzetgazdasági súlya a legjelentősebb, hanem az, hogy ez a jövő".

A legjobban kereső erdőgazdasági vezetők a másfélszeresét keresik annak, mint amit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Szerencsejáték vagy az MVM Paksi Atomerőmű vezetője.

Ez azt is jelenti, hogy a pénzügyi és az energiaszektorban alacsonyabbak a vezetői fizetések, pedig a kormány az emelésnél pont arra hivatkozott többek között, hogy ezekben az iparágakban azért szükséges a magasabb bér, hogy az állami cég bére versenyképes maradhasson a piaci bérekkel szemben. Ehhez képest az erdőgazdaságok vezetőire valószínűleg kisebb a kereslet a piacon.