Méhgyilkos rovarölő szereket vetne be Magyarország

000 DV929950
2016.04.14. 12:59 Módosítva: 2016.04.14. 15:23

Aggódik a hazai méhekért a Greenpeace, és az Index által megkeresett méhész források, mert a kormány olyan rovarölő szerek eseti alkalmazására kért engedélyt az Európai Uniótól, amelyek jelenleg korlátozva vannak uniós szinten veszélyességük miatt.

A szóban forgó szerek úgynevezett neonikotinoidok, amelyek nagyon hatékony rovarölők, de éppen ezért erős a gyanú, hogy veszélyt jelentenek a házi és a vadon élő méhpopulációra egyaránt. Épp ezért az EU 2013-ban korlátozta a használatukat, az intézkedés legalább addig érvényben marad, amíg az uniós élelmiszerbiztonsági hivatal (EFSA) jelentése el nem készül a témában. Ha az eredmények igazolják azt, amit mindenki sejt, végleg betilthatják őket az unióban. 

A szervezet jelenleg a 2015 őszéig hozzá beérkezett terepkutatások eredményei értékeli, még nem született végleges szakértői állásfoglalás a neonikotinoidok hatásairól, de az eddigi eredmények nem túlságosan biztatóak. Úgy tűnik, a most Magyarországon alkalmazni kívánt imidakloprid, tiametoxám és klotianidin pusztítja a méheket, a gyűrűsférgeket és a vízi élővilágot. A szerek növényekben, állatokban is felhalmozódhatnak, így az őket megevő élőlényeknek sem tesznek jót.

Ebben a helyzetben a Greenpeace szerint felelőtlenség lenne akár csak eseti jelleggel, 120 napon át használni a szereket. Méhész forrásaink is arról biztosítottak minket, hogy a neonikotinoidok rettenetes hatású mérgek. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) sérelmezi, hogy semmilyen előzetes tájékoztatást nem kapott az Európai Unió által rovarvonzó gazdasági növények kezelésére felfüggesztett hatóanyagok Magyarországi használatával kapcsolatban.

Tiltakozunk az ellen, hogy az Unió alapos indokok alapján meghozott döntését gyakorlatilag felülbírálva, hazánk használ vélhetően környezetkárosító anyagokat, 

írta a szervezet az Indexnek. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy az egyesülethez eljuttatott tájékoztatás szerint a veszélyes vegyszerekkel csávázott magokat csak a jelenlegi kukorica- és napraforgókultúrák országos vetésterületének kb. 0,5 százalékán tervezik elvetni. Az OMME szeretné, ha a terület később sem nőne, és azt is tudni akarják, pontosan mely részeket érint a neonikotinoidok használata, hogy megtervezhessék a július eleji vándorlásokat és fokozott méhegészségügyi felügyeletet végezhessenek az érintett méhészetekben. 

Az ügyben megkerestük a Földművelésügyi Minisztériumot, válaszukat közöljük, amint megérkezik.