Minimum havi két szabad vasárnapot akarnak a kereskedelmi dolgozók

2016.04.18. 17:17

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a szakszervezetek és a munkaadók közötti egyezségre és a munka törvénykönyve módosítására van szükség a szabad vasárnap megszüntetése miatt kialakult helyzet kezelése érdekében - mondta Harrach Péter, KDNP frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatón, miután egyeztetett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségével, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével, és a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel, írja az MTI.

Az egyeztetésen

  • első helyen az önkéntes munkavállalás kérdése merült fel a vasárnapi munkavégzés ügyében - közölte a frakcióvezető, aki szerint ez különösen a nagycsaládosoknál, kisgyermekeseknél, gyermeküket egyedül nevelőknél fontos. Közülük azokat kellene beosztani, akik ezt önként vállalják - tette hozzá.
  • Az is felmerült, hogy egy hónapban hány vasárnap lehet beosztani a dolgozókat, a KDNP szerint egy vasárnap is elég lenne, ha már muszáj dolgozni. Ez lehetne az egyik módosítás - jelezte.
  • Felvetették az egy- vagy kétműszakos nyitvatartás gondolatát is a szakszervezetek, ezt szintén megfontolandónak tartják - tette hozzá a KDNP-s politikus. 
  • Kitért arra is: a bérpótlék kérdésének megfelelő bér mellett kisebb a jelentősége; a többség azonban ma minimálbért kap, amit mindenképpen növelni kell.
  • Problémát jelent a túlóráztatás - folytatta Harrach Péter, aki szerint ennek a következménye, hogy sok esetben akár tíz napon keresztül is folyamatosan dolgoztatják a munkavállalókat.
  • Említette még a szabadság kiadását, illetve a próbaidő kiterjesztését: ma lehetőség van arra, hogy hathónapos próbaidőre vegyenek fel dolgozókat és ezután nem kell végkielégítést adni, indoklás nélkül el lehet bocsátani a munkavállalókat. A fluktuáció jelenleg 40 százalékos a kereskedelemben - mondta.

A Napi.hu szerint a szakszervezet legalább havi két vasárnapi pihenőnapot szeretne a dolgozóknak, illetve önkéntes munkavégzést a hét utolsó napján. Szerintük fontos, hogy a boltokban megfelelő legyen a létszám, és maximalizálják a nyitvatartási időt is: legyen elég egy műszak vasárnap, illetve december 24-én és december 31-én legfeljebb 12 óráig legyenek nyitva a boltok. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a munkabért terhelő járulékokat is csökkentené, hogy a dolgozók érdemi béremelést kapjanak.  • Tippek
  • Bankszámla