Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Szépet ugrottak a bérek az év elején

2016.04.20. 07:21

Januárban 5,8 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, a nettó keresetek emelkedése 7,4 százalék volt, derül ki a KSH adataiból. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva alacsonyabb, 6,3 százalék volt a bruttó és 8 százalék a nettó keresetek emelkedése.

Átlagosan a bruttó kereset 249 ezer forint volt, a nettó kereset átlagosan 165 ezer forint, családi adókedvezményekkel 172 ezer forint volt. A legjobban a kommunikáció területén kerestek a magyarok, átlagosan bruttó 490 ezer forintot. A legrosszabbul hivatalosan továbbra is az egészségügyi-szociális ellátási szektorban, átlagosan bruttó 150 ezer forintot. 

A fogyasztói árak 0,9 százalékkal emelkedtek, így közfoglalkoztatottak nélkül számolva

a reálkereset 7 százalékot meghaladó ütemben emelkedett az év elején.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, valamint továbbra is a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozóknak kifizetett kiegészítő pótlék volt nagy hatással.

A nettó keresetek emelkedése a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkenése következtében meghaladja a bruttó bérnövekedés átlagát. A vállalkozásoknál 5,2 százalékos volt a bruttó és 6,8 százalékos a nettó bérek emelkedése, míg a költségvetésben a közfoglalkoztatottak nélkül 9,8, illetve 11,5 százalékos emelkedést regisztráltak.

A bérnövekedés idén várhatóan folytatódik.