Kiemelt beruházás lesz Garancsi biznisze

2016.04.25. 13:53
A Garancsi István érdekeltségébe tartozó Kopaszi Gát Kft.-nek az ott tervezett 200 milliárd forintos beruházását kívánja a hatósági ügyek intézése szempontjából kiemeltté tenni a kormány. Az erről szóló rendelet tervezete hétfő délelőtt került fel a kormány honlapjára és csak egy pár órán keresztül, hétfő délig lehetett véleményezni. A terület az olimpia miatt fontos a kormánynak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése szerint a Kopaszi Gát Kft. beruházásának kiemeltté tételére azért van szükség, mert így nem kell annyit bajlódni az engedélyezési és hatósági eljárásokkal, így pedig gyorsabban befejezhetik a több mint 200 milliárd forintos beruházást - írja a Napi.hu.

A kormányrendelet tervezet szerint ez azért jó, mert munkahelyek jönnek létre és az állam adóbevételekhez jut. A Kopaszi Gát Kft.-t a Market cégcsoporthoz tartozó Market Asset Management Kft. és a River Dunainvest Kft. vásárolta meg. A Budapest egyik legnépszerűbb parkját, a Kopaszi-gátat is magában foglaló 56 hektáros, XI. kerületi ingatlanterület így ismét hazai tulajdonba került - jelentette be januárban a Garancsi István többségi tulajdonában lévő Market. A vevő cégek üzletrészein az Eximbanknak van zálogjog bejegyezve. A terület korábbi tulajdonosa a Mota-Engil, Finibanco és Estia portugál cégek alkotta vállalatcsoport volt. A tranzakció értékét a felek nem hozták nyilvánosságra.

Eximbankos hitel a vásárláshoz

Garancsi legújabb üzletét ugyanúgy az állami tulajdonú Eximbank Zrt. finanszírozza, akárcsak Andy Vajna TV2-vásárlását. A Válasz.hu írta meg a cégbírósági adatokra hivatkozva, hogy Garancsiék két és félszer nagyobb kölcsönt - 52 millió eurót, mintegy 16,5 milliárd forintot - kaptak a külügyi tárca által felügyelt pénzintézettől, mint a filmipari kormánybiztos.

A Market Zrt. közleménye szerint a fővárosiak továbbra is használhatják a Kopaszi-gát parkot, az eddig használaton kívüli területeken pedig lakó- és irodaövezet kialakítását tervezik. Az ingatlanfejlesztésre a Market Építő Zrt. egy leányvállalatot hozott létre 2015 májusában, Property Market Kft. néven.

Gyorsan dönthetnek, fellebbezésre tekintet nélkül

A hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánítása kiterjed a beruházás megvalósításához, használatbavételéhez, üzemeltetéséhez és működtetéséhez közvetlenül kapcsolódó árvízvédelmi mű építési, útépítési, közmű csatlakozási és fejlesztési, valamint az egyéb munkákkal kapcsolatos azon közigazgatási hatósági ügyeket is, amelyek a Kopaszi-gát környezetében elhelyezkedő közterületeket érintik. A tervezetben a kormány a kiemelt jelentőségű ügyben koordinációs feladatokat ellátó kormánymegbízottként a Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízottat jelöli ki.

A gyorsított közigazgatási hatósági eljárásokban, a szakhatósági eljárásra vonatkozó ügyintézési határidő - ha jogszabály rövidebbet nem állapít meg - nyolc nap. A településrendezés módosítása, valamint a környezetvédelmi hatásvizsgálat határideje is legfeljebb 8 nap lehet.

Az így született közigazgatási hatósági ügyekben a döntés - a fellebbezésre tekintet nélkül - végrehajtható. Sem építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, sem településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye - áll a kormányrendelet tervezetében, amely ma déli 12 óráig véleményezhető.

A MOB megrendelésére készült, a 2024-es budapesti olimpia rendezéséhez készített megvalósíthatósági tanulmány szerint a Kopaszi-gátnál új vasúti megállóhelyeket alakítanának ki a budapesti városi és elővárosi vasúti közlekedés fejlesztése (S-Bahn) keretében. A Kopaszi-gáton működne az olimpiai médiaközpont, valamint ideiglenes helyszínként helyet adna a triatlon úszás versenyszámának lelátóinak.