A francia parlament megszüntetné az Oroszország elleni szankciókat

2016.04.28. 13:05

Csütörtökön a kormány ajánlásával ellenkezően az oroszok elleni gazdasági szankciók feloldását szavazta meg a francia parlament alsóháza, írja a Reuters. 

A szocialista kormányzat azt szorgalmazta, hogy továbbra is támogassa a törvényhozás az Oroszország ellen bevezetett EU-s gazdasági szankciókat, az alsóház azonban 55-44 arányban azok elutasítása mellett döntött. A vonatkozó törvényjavaslatot Thierry Mariani konzervatív képviselő nyújtotta be azzal az indoklással, hogy a szankciók nem oldják meg a nemzetközi konfliktushelyzetet, ellenben veszélyeztetik a francia gazdasági érdekeket. A javaslatot a parlamentben ülő konzervatívok, köztük Nicolas Sarkozy volt államfő is megszavazta, de ez a döntés még önmagában nem kötelező érvényű a kormányra nézve. 

Az Európai Unió és az USA 2014 nyarán vezette be a korlátozásokat Oroszország ellen, és idén júliusban fognak lejárni, ha nem hosszabbítják meg őket. Céljuk elméletileg az lenne, hogy az orosz felet gazdasági nyomásgyakorlással visszakényszerítsék a tárgyalóasztalhoz.