Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, mert kivételez a kormány a magyar szeszekkel

BJASZ20130308023
2016.04.28. 14:39 Módosítva: 2016.04.28. 16:18

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a népegészségügyi termékadó a szeszes italok nagy részére történő kivetése miatt, derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóközleményből. 

A kormány hivatalosan a kommersz szeszesitalok háttérbe szorításával indokolta az adó kibővítését, de feltűnő volt, hogy sok minőségi tömény is a törvény hatálya alá esett. Az adó alól kivételt képeztek a gyümölcsből készülő és a gyógynövénytartalmú tömények, ami miatt a pálinkák, az Unicum és a Jägermeister után például nem kellett fizetni, ezáltal ezek az italok a többihez viszonyítva olcsóbbak tudtak maradni.

Az Európai Bizottság úgy értékelte, a törvény protekcionista, és jogosulatlan előnyhöz juttatja az adó alól mentesülő italok forgalmazóit a többiekhez képest, ezért kötelezettségszegési eljárást indított. Ezzel párhuzamosan viszont megszüntetett a Bizottság egy másik, Magyarország ellen indított eljárást a pálinka jövedéki adójának ügyében, mivel az uniós csökkentett jövedéki kulcsról szóló szabállyal összhangban állónak találta, hogy egy liter lefőzött pálinka után 700 forintot kell csak befizetni. 

Az NGM az újabb kötelezettségszegési eljárásról szóló közleményében azt írja, "a kormány messzemenőkig elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése, az egészséges táplálkozás elősegítése iránt", a chipsadóköteles termékek körének 2015. január 1-jei kibővítésével is ezt célozták. Az Európai Bizottság döntése a minisztérium szerint abba a sorba illeszkedik, hogy korábban a kommersz szeszes italokra vonatkozó extra jövedéki adóterhet és a dohánytermékek különadójának számító egészségügyi hozzájárulást is megtámadták. A chipsadó kiterjesztésével egyébként az állam kifejezetten sok pénzt kaszált, a cégek pedig különböző trükkökhöz folyamodtak, hogy elkerüljék a fizetést. 

A magyar kormány álláspontja az, hogy a kérdéses szabályozás nem diszkriminatív és nincs protekcionista (hazai termékeket védő) hatása sem.

"A magyar kormány továbbra is megtesz minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy a fokozott egészségkockázatot jelentő termékek fogyasztásának korlátozásával a magyar emberek egészségét megőrizze", írják. Ez praktikusan azt jelentheti, hogy megvárják, míg végigfut a kötelezettségszegési eljárás, pusztán annak megindulása miatt maguktól nem törlik el a szabályozást.