Külföldi multikra költjük az EU-támogatásokat

2016.04.30. 12:42

Magyarország rendkívül bőkezűen támogatja az európai uniós pénzekből a külföldi tulajdonú multinacionális vállalatokat. Konkrétan a nagyvállalati támogatások kétharmada külföldi multik zsebében landol, ami európai összevetésben kiemelkedően magas arány - derült ki a KPMG elemzéséből, amelyről a Portfolión közölt összegzést a cég. 

A KPMG nyolc uniós országban vizsgálta a vállalkozásfejlesztési támogatások hatékonyságát. Ez a nyolc ország (Lengyelország, Németország, Portugália, Spanyolország, Magyarország, Olaszország, Csehország és Ausztria) használta fel az összes uniós vállalati támogatás 67 százalékát. 

Ők nyolcan összesen 2800 nagyvállalat 4500 projektjére nyújtottak finanszírozást, átlagban a támogatások 21 százaléka ment külföldi multikhoz. Ezzel szemben a magyar arány kiugró, 66 százalékos volt. Az elemzés mindazonáltal megjegyzi, hogy hazai multinacionális vállalatot nem is nagyon találni, ami nyilvánvalóan torzítja az arányokat.

A kutatás egyébként sem fest különösen pozitív képet az uniós források ez irányú felhasználásáról. Konkrétan a nagyvállalati támogatások harmada olyan projektekre megy el, amelyeket a cégek amúgy is megvalósítottak volna, ezeket tehát nem sok értelme volt finanszírozni. De a maradék kétharmadnál is feltételezhető, hogy nem a támogatás volt a döntő szempont a beruházásban. 

A KPMG esettanulmányaiból azért az is kiderült, hogy nem teljesen haszontalan megtámogatni a vállalati beruházásokat. A cég számítása szerint minden elköltött 1 euró támogatás 1,5-1,6 euró privát befektetést generált. Emellett az összes vizsgált projekt növelte a termelékenységet és új munkahelyeket hozott létre.