A leggazdagabbak hagyják el elsőnek a süllyedő hajót a válság alatt

2016.05.04. 07:10

A Michigani Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a leggazdagabb egy százalék inkább hajlamos részvényei tömeges eladására egy válság jeleit érzékelve, mint mások, írta a Bloomberg.

A gazdasági válság alatt, amikor több, mint 10 billió dollárnyi pénz párolgott el a részvénypiacból, a leggazdagabbak a piaci változékonyság jeleit látva szinte pánikszerű részvényeladásba kezdtek, jóval gyorsabban és nagyobb mértékben, mint mások.

A jelenségre több magyarázat is elképzelhető. Egyfelől, a gazdagoknak egyszerűen több vesztenivalójuk van, vagy úgy láthatják, hogy ők jobb kereskedők, mint a kevésbé gazdag rétegek. Másfelől, a kevesebbet kereső befektetők kevésbé hajlandóak veszteségesen eladni. Ezt a pszichológiai jelenséget "diszpozíciós hatásnak" hívják.

A kutatás alatt a szerzők 273 millió részvény- és kötvény-eladási átvizsgálásának eredményeit hasonlították össze a volatilitási index változásaival. Eszerint csak a Lehman Brothers összeomlásának napján 142 millió dollárnyi részvénytől szabadult meg legfelső 0,1 százalék és 1,7 milliárd dollárnyi értékpapírt adott el az ezt követő tíz napon belül.

"A korábbi képünk a részvénypiacról az, hogy a különböző hírek befolyásolják az árakat, és nem gondolunk rá úgy, mint olyan személyek csoportjára, akik mind egy kissé különböző információval rendelkeznek és különböző módon reagálnak az új fejleményekre" - mondta Daniel Reck, a Michigani Egyetem doktorandusza és a kutatás társszerzője.