Kertvárosba költöznének az Index-olvasók

D MTI20111129013
2016.05.05. 07:04
Megkérdeztük az olvasóinkat, hogy hol laknak és hova költöznének szívesen. Kiderült, hogy dominál a saját lakás kultusza és hogy mindenki Budapest-rajongó. Költözködne a magyar, de mennyire befolyásolja a terveket a csok?

Megérkeztek áprilisi felmérésünk eredményei, amiben megkérdeztük az olvasóinkat olyan fontos ingatlan-piaci kérdésekről, hogy hol laknak, hol szeretnének lakni, mit gondolnak az ingatlanügynökökről és a kormány otthonteremtési programjáról. Ezt több, mint hétezer olvasónk töltötte ki. A válaszokból kiderül, hogy az Index olvasói szerelmesek Budapestbe, nem nagyon akarnak kertes házban lakni és messziről kerülnék az ingatlanügynököket.

Harmincas pesti férfiak, szevasztok!

Az kitöltőink adataiból úgy tűnik, hogy tipikusan a harmincas budapesti vagy nagyvárosi férfiakat mozgatták meg az ingatlanos kérdéseink, akik többségében kétfős háztartásokban élnek. A válaszadóink társadalmi jellemzői így néznek ki számokban:

  • A válaszadók többsége, 70,8 százaléka férfi volt;
  • a kitöltők majdnem fele, 46,5 százaléka a 30-39 év közötti korosztályba tartozik
  • az Y-generációs 18-29 korosztályba a kitöltők 23,7 százaléka,
  • a 40-49 éves korosztályba pedig 20,37 százaléka tartozott.
  • A válaszadók többsége (66 százaléka) Budapesten, 10 százaléka a főváros agglomerációjában, 11 százaléka megyeszékhelyeken, 6 százaléka pedig más városokban lakik,
  •  A válaszadók 39 százalékánál két fő jut egy háztartásra, 20 százalékánál hárman laknak egy fedél alatt, a szinglik pedig 18,4 százalékot tettek ki.
 

A lakást tulajdonló olvasóink egyébként átlagosan nem túl régen lettek otthonuk birtokosai: 37 százalékuk 1-5 éve vásárolta a lakását, negyedük egy éven belül, 13 százalékuk pedig 5-10 éve lett lakástulajdonos. A családi házak átlagos mérete 127 négyzetméter, a lakásoké 60-70 négyzetméter közt van átlagosan.

Érdekesség, hogy a városi lakások esetében az új építésűek átlagosan egy kicsit nagyobbak. (50-74 négyzetméteres méretnél 48,5 százalék a használt és 42,7 százaléka az új építésű lakások aránya, ami 12,4 és 16,8 százalék a 75-99 négyzetméteres kategóriában.)

A távlati vágyak

A felmérésünkben megkérdeztük az olvasókat a távlati terveikről, hogy terveznek-e költözni, lakást venni és hogy milyen lenne számukra az ideális lakhely. A megkérdezettek majdnem fele már rövid időn belül, már idén vagy pár éven belül elköltözne mostani lakásából, míg egyötödük egyáltalán nem tervez már költözni. 

A saját lakással rendelkezők egyharmada egyébként elégedett és már nem szeretne költözni, ennek a csoportnak a legnagyobb része viszont már több, mint tíz éve a lakása tulajdonosa. A tulajdonosok másik harmada viszont szeretne költözni, 16 százaléka pedig már idén pakolna is.

 

Arra a kérdésre, hogy hova költözne, a válaszolók legnagyobb részben Budapestet vagy agglomerációját adták meg

  • 37 százalék választaná a nem túl messzi kertvárost,
  • 30 százalék Budán szeretne lakni,
  • 20 százalék az olcsóbb peremkerületre
  • 20 százalék  pedig valahol a belvárosba költözne szívesen.
 

A tény, hogy a válaszadók inkább budapestiek vagy nagyvárosiak voltak, magyarázhatja az elsöprő Budapest-rajongást. A válaszadók egészen kis része, 5 százaléka viszont költözne bárhová, csak Budapestre nem. Aki pedig vidékre költözne, az is inkább nyugatra költözne, Dunától keletre csak 7 százalék lakna szívesen.

A kérdezettek több mint fele, 58,5 százaléka használt lakásba vagy házba költözne, míg csak egyharmaduk preferálja az új építésűt, és az üres telken építkezni akarók csak 10,4 százalékot tesznek ki, az ideális lakhelynek viszont sokkal többen választanának lakást, mint családi házat.

A csok és ingatlanközvetítés: mi befolyásolja a terveket?

A kérdésre, hogy jogosultak-e a csokra,

  • a megkérdezettek kicsit több mint fele nemmel válaszolt,  
  • 27 százalék valószínűnek tartja,
  • 8,2 százalék biztos benne, hogy ki tudja és ki is akarja használni a csokot,
  • 12,65 százalék pedig egyáltalán nincs tisztában a csokkal.
Mindent összevetve, a válaszadóknak körülbelül az egyharmada venné fel a csokot,

45 százalékuk két gyerekre venné fel, egyharmaduk három gyerekre, 16 százalék egy gyerekre, a négy gyerekre pedig csak 4 százalék.

Az ingatlanközvetítőkkel határozottan bizalmatlanok az olvasóink. A legtöbb válaszadó (37,1 százalék) az ingatlanos ügyekben inkább maga intézne mindent, legfeljebb ha elakad, akkor kérne professzionális segítséget, és körülbelül egyharmaduk biztos, hogy mindent csakis egymaga intézne el. Kevesebb, mint egyharmad bízná az ügyintézést ingatlanosra, és ebből 15,4 százalék csak akkor, ha ő maga nyilvánvalóan nem tudja megcsinálni.

A felmérés az Otthontérkép támogatásával készült.