Így nézett volna ki, ha Dumb és Dumber közbeszerzési kartellt szervez

1471922 656699517715471 1029771237 n
2016.05.09. 13:50
Fifi kutya, Kathy cica, a Pupu Produkció Filmgyártó, Andy Vajna, az Antenna Hungárián keresztül az állam: ez csak néhány szereplő, aki feltűnik abban a közbeszerzési kartell-ügyben, amiért a versenyhivatal most összesen csaknem 82 millió forintnyi bírságot osztott ki. A GVH dokumentumaiból egészen elképesztő részletek derülnek ki a csalásra készülő pályázók bénázásairól.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Finella Investment Kft. (a HTD Szaknévsor Kiadó Kft. jogutódja), a JRM Produkció Kft., a Liga TV, a Pupu Produkció Filmgyártó Kft. és a Nosztalgia-Design Kft. kartellezett a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által kiírt közbeszerzési eljárásokon. A cégeket összesen csaknem 82 millió (81 millió 970 ezer 500) forintra bírságolta a GVH. Az ügyet több mint két éve kezdte vizsgálni a versenyhivatal.

A GVH dokumentumaiból kiderül, hogy a Liga TV kezdeményezte 2013-ban, hogy a cégek egyeztessenek, mielőtt beadják a pályázatot az MTVA közbeszerzésére. A pályázatok konkrét formájára és tartalmára vonatkozóan egyeztettek, együtt készítették el a pályázatokat úgy, hogy a Liga TV minden esetbe mindannyiuk esetében alvállalkozóként vehessen részt az MTVA pályázatain. A cégek korábban különböző szálakon egyébként is kapcsolatban álltak már egymással.

forrás: GVH
forrás: GVH

A cél az volt, hogy a második pályázati körre már ne legyen ellenfele a Liga TV-nek. Ezt úgy akarták elérni, hogy a pályázat első körében az első négy helyen végeznek, így a Liga TV már versenytárs nélkül nyerte volna a második kört.

Mennyi bírságot kaptak?

  • LIGA TV: 40 millió forint,
  • Finella Investment Kft.: 32 millió 500 ezer forint,
  • JRM Produkció Kft.: 8 millió 751ezer 500,
  • PUPU Produkció” Filmgyártó Kft.: 669 ezer 500 forint,
  • Nosztalgia-Design Kft.: 49 ezer 500 forint.

A bírság azért is érdekes, mert a sport és kulturális eseményközvetítést végző Liga Tv-nek az a V2 Investments Kft. volt a tulajdonosa, ami az Andy Vajna kaszinóit tulajdonló cégek tulajdonosa is a Luxemburgban bejegyzett Las Vegas Casino S.á.r.l. nevű cégen keresztül  (részletesebben a Hvg.hu írt ezekről az összefonódásokról). Idén januárban az állami Antenna Hungária vette meg a LIGA TV mobil közvetítési szolgáltatási üzletágát, amit a GVH jóvá is hagyott.

Az MTVA 2013 novemberében hirdetett meg két közbeszerzést, amiért a cégek most büntetést kaptak. A pályázatok alapvetően SD és HD technológiát alkalmazó mobil közvetítőkocsik bérlésére vonatkoztak. Az ilyen közvetítőkocsikat különböző sport- és kulturális események (koncertek, színházi előadások), valamint egyéb események helyszíni közvetítésénél használják.

Egyenborítékban adták le az egyenpályázatokat

A GVH oldalán elérhető dokumentumokból az derül ki, hogy a kartellt egészen komikus módon bonyolították a cégek:

  • a közbeszerzési pályázatokat konkrétan ugyanolyan típusú borítékban adták be. A borítékon szereplő adatok feltüntetése, a címzés, valamint a használt betűtípus is teljesen megegyezett. Kizárólag az egyes vállalkozások bélyegzőlenyomata volt különböző. A cégek ajánlatai a megszövegezésben, a használt betűtípust tekintve, oldalszámozásban, terjedelemben, és a tartalomjegyzéket tekintve szinte teljesen megegyeztek.
  • A Liga TV képviseletében eljáró Váradi Vilmos, és a JRM képviseletében eljáró Rácz Gábor együtt adták be a pályázatokat. A HD közvetítőegységek bérlésére vonatkozó pályázatokat Váradi Vilmos, az SD közvetítőegységek bérlésére vonatkozó pályázatokat pedig Rácz Gábor adta le az ENYD, a közbeszerzési eljárást lefolytató társaság hivatalos helyiségében.
  • A két férfi több pályázó céget egyszerre képviselve adta be a papírokat. Ezzel kapcsolatban a dokumentumban ez a legérdekesebb rész: "Váradi Vilmos elmondása szerint ennek az volt az oka, hogy találkoztak Rácz Gáborral a Gyarmat utcában, amikor elindult a beadásra. Rácz Gábor látta, hogy szétcsúszik Váradi Vilmos kezében a tíz boríték, és felajánlotta, hogy segít. Ezért adták be együtt. Elmondta, hogy nem így történt volna, ha tudja, hogy ilyen jelentősége lesz ennek a mozzanatnak. Nem volt vita arról, hogy ő adja be a pályázatokat. Egyik cég sem kételkedett abban, hogy ez időben meg fog érkezni. Elmondta, hogy Rácz Gáborral napi szinten együtt dolgoznak, mert ő szállítási szolgáltatást nyújt nekik, ezért természetes, hogy találkoznak".

Szintén vicces részlet, hogy a pályázaton induló cégek közül olyan is volt, aminek bár tevékenységi körében szerepel filmes utómunka, videógyártás, de a fő tevékenysége "iparcikk jellegű bolti kiskereskedelem".

1394234 627002987351791 648729305 n
Fotó: Liga TV Ltd. / Facebook

A nagyrészt lakberendezési cikkekben utazó Nosztalgia-Design Kft. egyik tulajdonosa a pályázatot beadó Váradi Vilmos, és a cég holnapján szereplő leírás alapján a cég története 

Fifi kutyával, Kathy cicával, Brúnó és Bruna mackókkal kezdődött,

és a cég honlapja alapján elég nehéz felfedezni bármit, ami arra utalna, hogy a cég eséllyel indulhat az MTVA közbeszerzésén. A GVH-dokumentumokból az is kiderül, hogy a Nosztalgia-Design másik tulajdonosa Váradi felesége.

A szerencséjük az volt, hogy végül nem lett belőle semmi

A GVH az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok alkalmával több, a jogsértéseket alátámasztó bizonyítékot foglalt le, köztük a kartelezés közvetlen bizonyítékát, a Liga TV ügyvezetőjének jegyzetét.

A GVH a kiszabott bírság alapösszegének megállapításához a tenderek kiírási/ajánlatkérési értékének háromszorosát vette figyelembe, majd értékelte a súlyosító és az enyhítő körülményeket. A GVH a bírság nagyságának meghatározásánál – többek között – az alábbi körülményeket vette figyelembe:

  • a közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó, az ajánlati árakra vonatkozó egyeztetés a versenyjog egyik legsúlyosabb megsértésének minősül, nemcsak a kiíró érdekei, hanem a közbeszerzéssel megvalósítani kívánt társadalmi érdekek szempontjából is;
  • a megállapodások végül nem valósultak meg, és ezáltal ténylegesen bekövetkezett piaci hatásuk sem volt.

A GVH figyelembe vette, hogy a Liga TV aktív felbujtói és szervezői szerepet játszott a jogsértőnek minősített magatartások kialakításában és összehangolásában.