Nem hajlandó nyomozni az ügyészség a letelepedési kötvények ügyében

2016.05.13. 13:52

Akárhányszor tesz valaki feljelentést a letelepedési államkötvények értékesítésével kapcsolatban, a Központi Nyomozó Főügyészség minden egyes alkalommal elutasítja, hogy nyomozást indítson. A Népszabadság szerint eddig már többen tettek feljelentést azzal kapcsolatban, hogy a letelepedési kötvényeket szinte kizárólag átláthatatlan hátterű offshore tulajdonú cégek árulják, így nem lehet tudni, hogy végső soron ki árulja a magyar állam kötvényeit és hogy kinél is landol a kötvények névértékének majdnem a negyedét kitevő közvetítői jutalék.

Legutóbb április végén utasított el egy ilyen feljelentést az ügyészség, arra hivatkozva, hogy nem hajlandó nyomozni a kötvények körüli anomáliák ügyében, mert abban szerinte nem merül fel bűncselekmény. Az ügyészség álláspontja szerint attól,  mert egy cégnek átláthatatlan a tulajdonosi szerkezete, még nem következik, hogy valaki megszegte a vagyonkezelői kötelességeit. 

A feljelentők szerint a közvetítői jutalék, amit ezek a cégek kapnak, állami támogatás, amit az államháztartási törvény értelmében csak olyan vállalat kaphat, ami átláthatóan működik, például átláthat a tulajdonosi szerkezete is. Az ügyészség indoklása szerint viszont a letelepedési kötvények értékesítését külön törvényben szabályozta a parlament, ami nem írja elő, hogy ellenőrizni kellene a kötvényeket értékesítő külföldi cégeket, az Államadósság Kezelő Központnak pedig semmilyen mérlegelési jogot nem ad a törvény. Így az ügyészség szerint fogalmilag kizárt a törvénysértés ebben az ügyben, nincs itt semmi látnivaló.