Az egyik befektetője is beperelné a Volkswagent

2016.05.15. 20:56

A világ legnagyobb nemzeti vagyonalapja, a világszerte 850 milliárd dollárt kezelő norvég olajalap azt tervezi, hogy beperli a Volkswagent a dízelbotrány miatt, írja a Financial Times.

A Volkswagenről még tavaly derült ki, hogy bizonyos dízeles modelljei csak akkor feleltek meg a környezetvédelmi előírásoknak, ha éppen tesztelték őket. A károsanyag kibocsátási rendellenességekről szóló ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érintette, ezek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el. Németországban több gyártó dízeles autóit, összesen 630 ezer járművet hívtak vissza áprilisban.

A norvég olajalap most részvényesként tenne jogi lépéseket a Volkswagen ellen német bíróságokon csoportos keresetekhez csatlakozva. „Befektetőként kötelességünk megvédeni az alap részesedését a Volkswagenben" – mondta Petter Johnsen, az olajalap egyik vezetője.

A Bloomberg adatai szerint 1,64 százalékos részesedéssel bír az olajalap, amivel a legnagyobb olyan befektető, ami nincs benne a felügyelőbizottságban. A részesedése tavaly év végén 750 millió dollárt ért.

Az olajalap a becslések szerint több száz millió dollárt bukhatott a botrány kirobbanása óta, most pedig valamiféle kompenzációt kérhet. Szerintük a Volkswagen vezetésének is tudnia kellett az autókban alkalmazott megoldásokról.

Az alap értesítette a felügyelőbizottságot a terveiről. A Volkswagennél nem kommentálták a Financial Times hírét. A német cég világszerte számos per elé néz.