Paszkál
10 °C
15 °C

Szeretik külföldön a magyar paprikát

2016.05.17. 08:30

20-25 ezer tonna paprikát exportálunk, főleg a kápia paprikából, amiből a zöld paprika rovására egyre többet termelünk - derül ki a Magyar Hírlap cikkéből. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta:

  • családonként 15-16 kilogramm paprikát fogyasztunk el Magyarországon,
  • a főszezonban, június közepétől 2-300 forintba kerülhet majd a t. v. paprika minőségtől függően, a kápia 25 százalékkal drágább lesz. A hegyes erős paprika ára 60-100 forint körül alakulhat majd.
  • Itthon a fehér t. v. paprikát szeretjük a legjobban, Németországban, ahova a legtöbbet exportálunk, viszont a kaliforniai paprikát és a piros kápiát szeretik inkább.
  • A német import két százalékát teszi ki a magyar áru. A 20-25 ezer tonnás export Németországon kívül Ausztriába, Csehországba, Svájcba és a skandináv országokba jut el.
  • Egyre kevesebbet importálunk: 2013-ban még 11 ezer tonna paprika jött külföldről, de tavaly már csak 7, és Ledó idén sem számít ennél többre. Az import főleg Spanyolországból, Jordániából, Egyiptomból és Marokkóból jön. Ledó szerint az ekáer miatt egyre kevesebb a fekete szállítmány.