MNB: A bankrendszer erős, de vannak bankok, amelyek csoda, hogy megélnek

2016.05.19. 10:51

A magyar bankszektor stabil és erős, lassan be fog indulni a hitelezés és a jövedelmezőség is, de vannak bankok, amelyek alig keresnek annyi pénzt, hogy megéljenek – derült ki az MNB csütörtökön megjelent Pénzügyi stabilitási jelentéséből, amit a Portfolio foglalt össze. 

A jelentés szerint a magyar bankrendszer elég sokkálló, van benne elég likviditás, és nincs olyan pénzintézet, aminek tőkebevonásra lenne szüksége, bár van olyan stresszforgatókönyv, ami szerint több bank sem tudná teljesíteni a kötelező 70 százalékos likviditási előírást.  Bár tőke van a bankokban, abban elég nagy az eltérés a bankok között, hogy mennyire jövedelmezően tudnak működni. A jelentés szerint 

van pár nagyobb bank, amelynek a bevételei még a működési költségeket is alig tudják fedezni, nemhogy profitot tudnának elkönyvelni.

A bankok jövedelmezőségén tovább rontott az MNB legutóbbi kamatvágása is, ami úgy 20-30 milliárd forinttal rövidítette meg a bankokat. Ennek ellenére idén már 6, jövőre pedig 8-9 százalékos lehet a bankok tőkearányos megtérülése. 

Az MNB szerint idén a vállalati hitelezés is elkezd majd feléledni, amit eddig leginkább a jegybank növekedési hitelprogramja tartott életben. A jelentés szerint a kkv-k hitelállománya 5-10 százalékkal, a vállalati hitelek állománya általában pedig 4-5 százalékkal bővül majd. A lakossági hitelezés is élénkül, amit főleg az otthonteremtési kedvezmények pörgethetnek majd föl, az új lakások vásárlására felvett hitelek értéke viszont egyelőre alacsony. A lakossági hitelek között viszont még mindig sok a lassan tisztuló jelzáloghitel, a nem teljesítő hitelek aránya pedig 22,5 százalék. Ezeket az MNB szerint mindenképpen ki kellene pucolni a rendszerből minél hamarabb, hogy ne terheljék ezek tovább a bankrendszert.