Az USA pénzügyi szankciókkal fojtaná meg Észak-Koreát

2016.06.02. 11:02

Az amerikai pénzügyminisztérium teljesen lekapcsolná Észak-Koreát a globális pénzügyi rendszerről, mert azt feltételezik, a kommunista diktatúra áll azok mögött a hackertámadások mögött, amelyek során több tízmillió dollár tűnt el ázsiai bankokból - írja a New York Times. 

Az USA szerint Észak-Korea tulajdonképpen egy nagy pénzmosoda, ezért az eddiginél durvább pénzügyi szankcióra van szükség vele szemben. A tervek szerint teljesen elvágnák a Phenjant az amerikai pénzügyi rendszertől, ahogyan ezt korábban Iránnal is tették, hogy rákényszerítsék az országot atomprogramjának leállítására. 

A tervezett intézkedés elsősorban olyan kínai pénzintézetekre lehet hatással, amelyek a Peking és Phenjan közti tranzakciókat bonyolítják le, de olyan autonóm kínai régiók bankjai is üzletelnek a diktatúrával, mint Makaó vagy Hongkong. Szingapúrt szintén érzékenyen érintené egy ilyen húzás, mivel a KNDK pénzügyi trükközésének jelentős része ott zajlik. A feltételezések szerint az itt tisztára mosott pénzen vásárol rakétákat, atomfegyvereket és az ezekhez szükséges infrastruktúrát az ország. 

Ugyanakkor a hackertámadásokat, amelyekben 81 millió dollárt nyúltak le bankoktól, mostanáig nem sikerült minden kétséget kizáróan Észak-Koreára bizonyítani, így az USA egyelőre óvatoskodik a szabályozással. Még hónapokba kerülhet valóban erős bizonyítékokat szerezni a támadások elkövetőiről, és jelenleg még azt sem lehet kizárni, hogy a hackerek szándékosan, figyelemelterelésnek hagytak Észak-Koreára utaló nyomokat. 

Ha végül bevezetésre is kerülnek a szankciók, nem biztos, hogy annyira fognak fájni az izolált országnak, mint korábban Iránnak. A KNDK ugyanis főleg készpénzben üzletel és nincs akkora exportkitettsége sem, mint a perzsáknak. (Észak-Korea aktuális társadalmi-gazdasági helyzetéről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.) 

  Az sem egyértelmű, hogy Kína hogyan reagálna az amerikaiak lépésére: amennyiben elleneznék, úgy az is előfordulhat, hogy végül az amerikaiak nem kockáztatják a konfliktust világ második legnagyobb gazdaságával emiatt az ügy miatt.