Félmillióért vállalta el a Quaestor vezetését Orgován Béla

2016.06.03. 08:56 Módosítva: 2016.08.29. 17:25

Orgován Bélának, a balek Quaestor-strómannak 500 ezer forintot ígértek azért, hogy elvállalja a csaló pénzintézet vezérigazgatói posztját a botrány közepén - írja a Blikk a birtokába jutott Orgován-vallomásra hivatkozva. 

A dokumentum szerint a stróman azzal indokolta szerepvállalását a rendőröknek, hogy ki szerette volna próbálni magát ügyvezetőként, illetve hogy úgy látta, ezzel "meg lesz alapozva a jövedelme". Orgován a Quaestor bukásának előestéjén lett a Quaestor Invest Kft. ügyvezetője, szolgálataiért bruttó 250 ezer forintos havi fizetést ígértek neki, de végül ebből persze semmi nem lett. Egy héttel később a Quaestor Pénzügyi Zrt. vezérigazgatói posztjára is felkérték, ezt a feladatot 500 ezer forintért vállalta el a büntetett előéletű Pest megyei férfi.

Orgovánt nem túl körültekintő módon választották ki a feladatra, a vallomás szerint még rendesen el sem beszélgettek vele, csupán bemutatkoztak egymásnak Tarsoly Csabával, de még ezt is csak olyan kutyafuttában, hogy később a felek meg sem ismerték egymást, így újra bemutatkoztak.

"Nagyon sok embernek bemutatkoztam akkoriban, én nem emlékeztem rá személy szerint" – magyarázta Orgován vallomásában. Mikor vezérigazgató lett, a cégcsoport körüli zűrzavarról csak annyit tudott, amennyit a híradóból látott a Quaestor-csődről. 

Orgován rövid cégvezetői karrierje alatt minden papírt aláírt, amire kérték, így azt a meghatalmazást is, amely jogosulttá tette Tarsoly Csabát öncsőd jelentésére. "Én ebben nem láttam rosszat, hogy valaki tőlem átvegye a feladatokat szinte egyből a vezérigazgatói kinevezésemet követően", fogalmazott naivan Orgován Béla, akitől másfél héttel később Tarsoly visszavette a cégek vezetését. Tarsolyt pár nappal később vették őrizetbe, de Orgován sem úszta meg: őt közokirat-hamisítással gyanúsítják.