Los Angelesben a gazdagok megadóztatásával szüntetnék meg a hajléktalanságot

2016.06.03. 17:36

Los Angelesben óriásira nőtt az otthontalan emberek száma, 46 ezer ember él az utcán. Az Independent azt írja, hogy a város saját kormányzata most elszánta magát, hogy megszünteti a problémát, méghozzá úgy, hogy megadóztatja azokat a Los Angeles-i lakókat, akiknek az éves jövedelme 1 millió dollár fölött van, méghozzá egy szimbolikus 1 százalékos adókulccsal.

Ebből évente 243 milliós bevételre számít az önkormányzat, amiket mind a hajléktalanság megszüntetésére költenének. Los Angelesben több, mint 120 ezer milliomos él.

Ez egyelőre még csak terv, de nagyon komolyan gondolják, a város novemberre írt ki egy népszavazást az új törvényről. Előzetes közvélemény-kutatások alapján a lakosok 76 százaléka támogatja a különadót.  

Azt egyelőre nem tudni, hogy mit csinál a város akkor, ha az adókulccsal érintett gazdag lakók papíron átjelentik az állandó lakcímüket egy másik városba, így kikerülve a szabályozást, és az sem egyértelmű, hogy az adózást szabályozó jogi környezet elég rugalmas-e ahhoz, hogy bevezessék az extra adókulcsot.

Mindenesetre szeptemberben a Los Angeles Megyei Tanács (Los Angeles County Board) már 100 millió dollárt elkülönített a lakhatási válság kezelésére, ha nem sikerül a szupergazdagok megadóztatása, akkor a helyi fogyasztási adót emelnék meg 1,5 százalékkal és abból finanszíroznák a megoldást.