Tonnányi illegális színesfémet foglalt le a NAV

2016.06.03. 09:04

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy pest megyei településen működő fémtelepen tartottak ellenőrzést, ahol több mint 1 tonna szabálytalanul felhalmozott fémhulladékot foglaltak le, írja a NAV sajtóközleményében. A kiszabott bírságok összege meghaladja az 1 millió forintot.

A NAV pénzügyőrei szúrópróbaszerű ellenőrzést tartottak egy főváros környéki telephelyen, ahol 1100 kilogramm színesfémet, többek között réz és alumínium ipari kábeleket, valamint égetett rézkábeleket tároltak. A fémkereskedelmi törvény szerint fémkereskedő égetett kábelt kizárólag közszolgáltatást nyújtó gazdálkodó szervezettől vehet át. A kereskedőnek nem volt ilyen jellegű szerződése, sem engedélye, mégsem tagadta meg az égetett rézkábel átvételét, és elmulasztotta a vámhatóság vagy a rendőrség értesítését.

A pénzügyőrök az összesen 1100 kg színesfémet lefoglalták, és a készletnyilvántartás pontatlan vezetése, valamint a beszerzési bizonylatokra vonatkozó előírások megsértése miatt több mint 1 millió forint fémkereskedelmi bírságot szabtak ki.