Az autógyártás sem mentette meg a magyar GDP-t

2016.06.07. 09:43

Nemcsak az uniós pénzből finanszírozott építkezések fulladtak ki az év első három hónapjában, de a magyar gazdaság másik húzóereje, a feldolgozóipar is rosszul kezdte a 2016-os évet, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy minden várakozást alulmúlt az első negyedéves gazdasági növekedés. A KSH 2016. január–március időszakra vonatkozó második GDP-becsléséből is az jött ki, hogy az év elején csupán 0,9 százalékkal nőtt a GDP, messze alulmúlva mind az egy évvel korábbi, mind a 2015 végi növekedési ütemet. 

gdp ksh
Grafika: KSH

A friss adatokból részletesebben látszik, hogy az egyes iparágak hogyan teljesítettek az év elején. A növekedést leginkább az építőipar húzta vissza, ami 27,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi teljesítményéhez képest. Ezt nagyrészt az magyarázza, hogy 2015-ben lezárultak az utolsó komolyabb projektek, amiket még a 2007–2013-as uniós ciklusra kapható fejlesztési pénzekből finanszíroztak, a 2014–2020-as időszakra kiírt pályázatokat pedig még nem kezdték el kivitelezni.

Ez mindennél jobban jelzi, hogy a magyar növekedés mennyire függ az uniós pénzektől.

Viszont nemcsak az építőipar, hanem az ipar, azon belül pedig a feldolgozóipar növekedése is visszaesett az év első három hónapjában. A feldolgozóipar hozzáadott értéke 0,7 százalékkal csökkent, ezen belül is az autógyártás teljesített a legcudarabbul, míg mondjuk az optikai és elektronikai termékekből többet gyártott a magyar. 

Tavasszal viszont visszatért az élet az iparba, márciusban már ismét 5,3 százalékkal nőtt a termelés az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel 2016 első négy hónapjában együttvéve 1,5 százalékkal nőtt a magyar ipar.