A válság óta nem volt ilyen kevés tartalékunk

2016.06.07. 11:42

Májusban ismét jelentősen, 971 millió euróval csökkentek a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékai. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy év alatt már  11,686 milliárd folyt ki az MNB-ből, azaz a devizatartalék harmada elfogyott. Ilyen kevés dugipénze pedig legutóbb a világválság kitörésekor, 2008 májusában volt az országnak - derült ki az MNB adataiból.

Egész pontosan 25,462 milliárd euró maradt a kasszában.

Már a márciusi 4,164 milliárd eurós csökkenéssel is hétéves mélypontra esett a devizatartalék szintje, áprilisban pedig további 1,118 milliárddal csökkent.

A márciusi jelentős csökkenés legnagyobb részét, 2,9 milliárd eurót a lakossági devizahitelek forintosításához kötődő jegybanki devizaswap ügyletek lejártával indokolta az MNB. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a Magyar Államkincstár devizaműveleteivel 1,2 milliárd euróval apasztották a tartalékokat, döntően egy március végén lejárt, 500 millió angol font (633 millió euró) értékű tízéves kötvény visszafizetése miatt - írta az MTI.

A tartalékok márciusi csökkenésében még nem jelent meg az a 1,5 milliárd euró, amellyel a kormány visszafizette a 2008-ben felvett IMF/EU hitel utolsó részletét az Európai Uniónak. Az áprilisi csökkenés viszont alacsonyabb volt a törlesztés összegénél.