Bírósághoz fordult az FHB a jegybank büntetése miatt

2016.06.10. 14:15

Nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank határozatában foglaltakkal az FHB Bankcsoport, ezért élni kíván az őt megillető bírósági felülvizsgálat lehetőségével – írja közleményében az FHB. Ebben a határozatában az MNB 105 millió forint bírságot rótt a bankra, mert tiltott piacbefolyásolásnak tartotta azt, hogy a 2012 végén és 2013 elején kibocsátott eurókötvényeiknél azt írták mellé a rendkívüli tájékoztatásaikban, hogy ezeket a kötvényeket  „nem magyarországi befektetők részére”  bocsátották ki, miközben az MNB szerint hazai befektetők vették meg a kötvényeket. Az MNB különös súlyú piacbefolyásolás vétsége miatt "személyi felelősségre vonási eljárást" is indított a bank vezetőivel szemben. 

Az FHB közlemény szerint az bankcsoport törvényesen, a jogszabályok által előírt módon, az MNB folyamatos felügyelete mellett működik, a cégcsoportot és vezetését ért rágalmakra és támadásokra pedig a cég nem fog válaszolni. A közlemény szerint az FHB Bankcsoport mindenkor eleget tett és a jövőben is eleget fog tenni a vonatkozó törvények által előírt nyilvánosságra hozatali és közzétételi kötelezettségeinek annak érdekében, hogy megfelelő módon tájékoztassa ügyfeleit és befektetőit.

Az FHB arra reagált a közleménnyel, hogy az elmúlt napokban elég koncentrált hatósági akció indult a bankkal és az igazgatóságot vezető Spéder Zoltán más érdekeltségeivel szemben:

  • Aznap, amikor az MNB megbírságolta a bankot, a Parlament elfogadta az egy nappal korábban benyújtott, a takarékintegrációt átalakító törvényt, ami meggyengítette az integrációban a Spéder Zoltán és a Takarékbank irányító helyzetét;
  • Az MNB bírsága után a Budapesti Értéktőzsdén leállították az FHB részvények kereskedését, majd amióta újra lehet kereskedni a papírokkal, az FHB árfolyama szinte folyamatosan esik;
  • Csütörtökön pedig a csalás gyanúja miatt nyomozás indult a Magyar Postánál, és aznap házkutatást tartottak az FHB csoport több tagjánál is, ahol adathordozókat foglaltak le. A nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik.
  • Mindeközben a kormányközeli médiában Spéder Zoltánt személyében támadó anyagok jelentek meg.

Az FHB Bankcsoport vezetése a közleménye szerint mindenben együttműködik a rendőrség munkatársaival.

A takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvény keddi módosításáról a bankcsoport vezetése azt közölte, hogy  az az integráció működését, így az FHB Bankcsoport abban részt vevő tagjainak szabályozási környezetét lényegesen átalakította, 

a törvény változásai az FHB helyzetét csak kis mértékben érintik,

mert „az MNB, az integrációba történt belépés óta is egyedileg és folyamatosan vizsgálja az FHB Bankcsoport összevont felügyelet alatt álló tagjait.” Sőt, az FHB vezetése szerint a törvény módosítása tovább erősíti a takarékszövetkezeti integrációval kialakult pénzügyi csoport egységét.

Az Indexet kiadó CEMP és az FHB tulajdonosi köre között átfedés van, és mindkét cégben Spéder Zoltán az igazgatóság elnöke.