Július végéig lépni kell a pórul járt astrásoknak

2016.06.10. 10:13

Megkezdte a román garanciaalap (FGA) a károk kifizetését azoknak az Astra-ügyfeleknek, akik már benyújtották kárkifizetési kérelmüket. Akik ezt még nem tették meg, már csak július 27-éig nyújthatják a papírokat be az FGA-hoz azt bármilyen biztosítás esetében a befizetett, de a biztosító által meg nem szolgált díjaikra vonatkozóan. Ugyaneddig az időpontig adhatják be a román Astra Biztosító nem kgfb-s károsultjai is a kárkifizetési kérelmeiket, írja a Magyar Nemzeti Bank sajtóközleményében.

A román fellebbviteli bíróság 2016. április 28-án jogerősen elrendelte a román Astra Biztosító felszámolását. Aromán törvények szerint a nem kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási – hanem például casco vagy lakásbiztosítási – magyarországi károsultak eddig nyittathatták meg káraktájukat az FGA-nál. Aki ezt már megtette, de a román törvények szerint emellett szükséges kárkifizetési kérelmét és az iratok valódiságát igazoló felelősségi nyilatkozatot esetleg még nem adta be az FGA-nak, annak erre 2016. július 27-éig van lehetősége.

Ugyancsak július 27-éig igényelhetők vissza az FGA-tól az ügyfelek által befizetett, de a biztosító által meg nem szolgált időszakra vonatkozó díjak. Azok részére, akik már minden dokumentumot beküldtek, az FGA már megkezdte a kifizetést. A magyarországi kgfb-károsultak kárkifizetéseit a Magyar Biztosítók Szövetsége folyamatosan fizeti.

A román jogszabályok szerint a felszámoló KPMG Restructuring SPRL-nek már korábban lezárult a lehetősége arra, hogy az esetleg még változatlanul élő magyarországi Astra biztosítási szerződéseket felmondja. A még meglévő itthoni, határozott idejű szerződések így csak lejártukkor szűnnek meg, a határozatlan idejűek viszont érvényben maradnak. Utóbbiak közül a kgfb szerződéseknél esetlegesen felmerülő károkra a MABISZ-nál lehet csak fedezet, az egyéb biztosítások esetében pedig egyáltalán nincs olyan jogi személy, amely a biztosítási esemény bekövetkezése esetében teljesítene. Ennek fokozott kockázata miatt az MNB szerint a még meglévő Astra-biztosítottaknak célszerű minél hamarabb egy másik hazai biztosítónál új biztosítást kötni.