Az államkincstárhoz teszik át a települések számláit

2016.06.16. 11:15 Módosítva: 2016.06.16. 11:20

A kormány rövid pórázra fogja az önkormányzatokat: közel 600 milliárd forintnyi betétet venne ki a bankokból és helyezne állami fennhatóság alá - írja a Figyelő települési vezetők elmondása alapján.

A lap eheti száma szerint informálisan arról tájékoztatták a Magyar Államkincstár munkatársai az önkormányzatok pénzügyi vezetőit, hogy 2017. január 1-jével végrehajtanák az intézkedést: 580 milliárdos betétállomány helyeznek át bankoktól a MÁK-hoz. Ennek folytán a helyhatósági fejlesztésekhez elnyert EU-támogatások is a kincstárhoz érkeznek majd. A települések pénzügyi mozgástere jelentősen szűkül majd, nem lesz likviditási hitelük. Kormányzati források szerint a lépéssel az állam elejét akarja venni annak, hogy az önkormányzatok túlköltekezzenek.

Mivel megszűnnének a települések bankszámlái a kereskedelmi bankoknál, a mintegy 30 milliárd forintnyi önkormányzati hitelt akár azonnal vissza kellhet fizetniük a helyhatóságoknak, hiszen feltételük volt a számlavezetés. Állítólag szó van arról is, hogy később az önkormányzati vállalkozások és intézmények számlavezetése is átkerül az államkincstárhoz. 

A polgármesterek a Figyelő szerint egy emberként hördültek fel a tervek ellen, az önkormányzatok önállóságát látják veszélyben. A lépés ugyanakkor nem veszélyezteti számottevő mértékben a pénzintézetek likviditását, mivel a betétállományuk mindössze 3-4 százalékát teszik ki az önkormányzati számlák.