Négy irodaházat vesznek az MNB alapítványai

2016.06.16. 11:09

Elég komolyan beszállnak az ingatlanpiacra az MNB alapítványai, amelyek a fővárosban 3, Debrecenben pedig 1 irodaházat vásárolnak - ezt jelentette be Fekete Zoltán, az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója. Az alapítványok összesen 25,2 milliárd forintot költenek a négy irodaház megvásárlására. 

A négy irodaház, amelyiknél nemsokára a Pallas Athéné alapítványok szedhetik majd a bérleti díjat, az a

  • Millenáris Classic, ami egy műemléki védettségű, 10 ezer négyzetméteres irodaház a Millenáris Parkban, ami 25,13 millió euróba került;
  • Millenáris Avantgarde, egy kisebb, új építésű irodaépület ugyanott, 6,67 millió euróért;
  • A Buda Palotát, a korábban Posta Palota néven ismert, 1920-ban épült, 18 ezer négyzetméteres műemlék épületet a Széll Kálmán téren 22,3 millió euróért;
posta
  • és egy három szintes, 13 ezer négyzetméteres irodaépületet a Debreceni Innovációs Tudásparkban, 20,4 millió euróért.

Az épületek közül a Buda Palota kivételével mindegyik már működő irodaház bérlőkkel, amiktől az Optima 7-8 százalékos hozamot vár. A Buda Palotát viszont fel kell újítani, amire Fekete becslése szerint nagyjából 25 millió eurót kell még rákölteni, majdnem 3 millió euróval többet, mint amennyiért most megvették. 

A Buda Palotát és a Millenáris irodaházakat az alapítványok a Wing Zrt.-től vásárolják meg, ami közvetve a Wallis-csoportot vezető és tulajdonló Veres Tibor tulajdonában áll. Veres a Napi.hu listája szerint az ötödik leggazdagabb magyar, akinek vagyona becslések szerint 97 milliárd forintra tehető. A debreceni irodaház mostani tulajdonosa pedig a Hun-Office kft.

Fekete Zoltán szerint azért teszik állampapírok helyett ingatlanba az alapítványok vagyonát, mert az ingatlanpiacon magasabb hozamot lehet elérni, mint az alacsony kamatot fizető kötvényeken. Államkötvényben azért még így is marad 174 milliárd forint, míg az alapítványok ingatlanportfóliója a vásárlások után 46 milliárdot tesz ki.