Áder visszadobta a kárpótlási törvényt

2016.06.17. 11:19

Megfontolásra visszaküldte Áder János köztársasági elnök az Országgyűlésnek a kárpótlással összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot - derült ki a parlament honlapjára pénteken felkerült dokumentumból.

A javaslat nagyjából arról szól, hogy az állam saját tulajdonába venné a kárpótlási alapban lévő termőföldeket, és többet nem lehetne azokat kárpótlási jegyek fejében megvenni.

A földügyekről és a kárpótlás lezárásának hátteréről legutóbb itt írtunk részletesen.

A Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett tervezet szerint a kormány célja a kárpótlási folyamat lezárása, aminek első lépéseként a Földet a gazdáknak program keretében rendezni kívánja a kárpótlás során hátramaradt termőföldek tulajdonjogi helyzetét. A törvénymódosítás célja, hogy ezeket az ingatlanokat el lehessen adni, így a szövetkezeti földalapba tartozó földek kijelölésük után az állam tulajdonába kerülnének. Hatályon kívül helyeznék azt a rendelkezést, ami lehetővé tette a szövetkezeti földek kárpótlási jeggyel való megvételét.

Áder János azt tartja aggályosnak, hogy az új rendelkezés nem határozza meg, hogy mire terjed ki az állam tulajdonszerzése. Azt írta: a módosított szöveg értelmében "az állam a földalapok kijelölésének elmaradása esetén feltétel nélkül, előre meg nem határozott mértékben, ingyenesen szerezne tulajdont a szövetkezeti használatban álló termőföldeken".

A köztársasági elnök azt is kifogásolta, hogy a módosítás alapján "előfordulhat, hogy természeti oltalom alatt álló földterületek állami tulajdonba és ezáltal a Nemzeti Földalapba kerülhetnek" - írta az MTI.