Arctalanok akarnak lenni a városaink

2016.07.06. 17:50

A brit önkormányzatok sokkal inkább vállalják a felelősséget a döntéseikért, mint a magyarok a németek, vagy mondjuk a franciák, derül ki a Korrupciókutató Központ friss tanulmányából.  Ők 92 város önkormányzatának honlapját vizsgálták meg, itt elolvashatja a részletes eredményeket.

A honlapok vizsgálatánál két kérdésre keresték a választ, egyrészt, hogy mennyire érvényesül az átláthatóság, másrészt mennyire jelenik meg a felelősségvállalás elve az önkormányzatok honlapjain?

abra

A jó kormányzáshoz ugyanis elengedhetetlen lenne, hogy az állampolgárok hozzáférjenek ahhoz, hogy az önkormányzatuk egyes kérdésekben hogyan döntött, milyen mélységű információk alapján, ezeket mennyi idő alatt feldolgozva és hasonlók. Vagy akár olyanokat is illene feltüntetni, hogy a megismerhető adatokat ki készítette el a nagyközönség számára. Az ilyen lépések ugyanis 

önmagukban csökkentik a korrupciós kockázatot.

Korábban a szervezet megvizsgálta a témát már magyar városokra is.

A legteljesebben a vizsgált városok közül egyébként a skót Aberdeen tájékoztatta a polgárait, a legkevésbé a franciaországi Nevers. Érdekes eredmény volt még, hogy a magyar városok honlapjai – azzal együtt, hogy nálunk törvény írja elő például a közbeszerzési adatok nyilvánosságra hozatalát – több, az állampolgárok tájékozódása szempontjából fontos  adatot tartalmaznak a német városokénál. De messze lemaradnak a brit önkormányzatok honlapjainak információgazdagságától.