Világgazdaság: Visszasírnánk az angol legénybúcsúzókat

DSC 2923
2016.07.08. 08:20

Ön is utálja a Budapest belvárosát tavasztól őszig elfoglaló brit bulihordákat, a beerbike-okkal és kocsmatúrákkal támadó félmeztelen, skótszoknyás, jelmezes részegeket, akik a házasság szent köteléke előtt még kicsit szeretnék összepisilni gyönyörű otthonunkat? Hát ne tegye, mert elég rosszul járna a magyar gazdaság, ha a brexit miatt nem jönnének többet vagy jobban odafigyelnének, hogy szórják a pénzüket! A Világgazdaság a KSH adatai alapján azt írja, hogy tavaly a Magyarországra látogató 588 ezer brit turista összesen 72,3 milliárd forintot költött el nálunk, vagyis

egy brit turista  naponta közel 24 ezer forinttal pörgette a magyar GDP-t.

Ráadásul egyre többen jönnek a szigetországból, a brit látogatók száma 2010-hez képest kétharmadával, a vendégéjszakák száma háromnegyedével nőtt. A brit turisták pedig igencsak szeretik szórni a pénzt, amerre csak járnak, a németek után ők költik átlagosan a legtöbb pénzt, ha külföldre mennek. 

Éppen ezért ha a brexit miatt annyit gyengülne hosszabb távon a font, hogy a házasodó briteknek már nem érné meg megvenni a jegyet Budapestig, hogy itt bulizzák szét a várost még egyszer és utoljára, akkor elég komoly összegektől esne el a főváros vendéglátóipara, és így az egész magyar gazdaság.

Font árfolyama forintban
Font árfolyama forintban
Grafika: Xe.com

A font árfolyama a brit népszavazás eredménye után 30 éves mélypontra zuhant a dollárral szemben, és forintban is jóval kevesebbet ér, mint korábban: egy font a népszavazás előtt, június 20-a körül még 411 forintot ért, mára pedig már csak 368 forintot. Ez is mutatja, hogy akármi történik majd a brexittel kapcsolatban, az a font árfolyamán, és így a budapesti romkocsmákban eladott sörök és feleskörök számában is meglátszik majd.