Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Drónos házhoz szállítással kísérleteznek nálunk is

2016.07.13. 10:22

A Netpincér bejelentette, hogy a szingapúri hasonló próbálkozásokhoz hasonlóan keresi a drónos házhoz szállítás lehetőségeit. 100-150 méter magasan repülő drónokkal nagyjából a felére csökkenhetne az 50 perc körül házhozszállítási idő. Persze ebbe nem számít bele az étel negyedóra körüli átlagos elkészítési ideje, amit nem befolyásol az ilyesmi.

A bevont győri drónos cég szerint a polgári használatban gyakoribb drónok alkalmatlanok ételszállításra, mert jellemzően 0,2 kilogrammot bírnak el, és a nagyobb teherbírás érdekében végzett módosítások már a biztonság rovására mehetnek. A profibb drónok viszont 5-6 kilót is el tudnak reptetni, ami már elég az ételkiszállításhoz, és már most is elirányíthatók 2-3 kilométerről.

Szerintük az igazi kihívást már most sem a technikai feltételek jelentik, hanem a lassú szabályozás, mivel jelenleg kizárólag elkülönített légtérben lehet pilóta nélküli járművel repülni. És minden egyes drónhoz külön engedélyt kell beszerezni. A híreik szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban már dolgoznak az életszerűbb szabályozáson.