Felszámolják a botrányt kavart jövőegyetemet

2016.07.14. 17:42 Módosítva: 2016.07.14. 17:42

Felszámolási eljárást kezdeményezett a sümegi John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központot működtető kft. ellen tartozás miatt a város önkormányzata - áll az önkormányzat csütörtökön kiadott közleményében. Azért indult eljárás a közösségi főiskola ellen, mert az intézményt működtető kft. február óta 9 millió forintos tartozást halmozott fel az önkormányzattal szemben, ez az összeg a főiskola könyvtárépületének felújítási költsége - írja az MTI. Az önkormányzat többször sürgette a számla kiegyenlítését, számos hivatalos felszólítást is küldött, de csupán ígéreteket kapott.

A sümegi főiskola ügyében a tapolcai rendőrség a cégnél ismeretlen tettes ellen indított nyomozást jelentős értékre elkövetett sikkasztás és egyéb bűntettek elkövetésének gyanúja miatt. A gyanú szerint tízmilliós nagyságrendű kárértékre folytatólagosan elkövetett sikkasztás és csalás történt. Az önkormányzat kijelentette, hogy nem tulajdonosa John Henry Newman Oktatási Központ Kft.-nek, a társasággal csupán szerződéses viszonyban áll, a céget érintő döntéshozatalban nem vett részt.

Bár a közösségi főiskola érvényes működési engedéllyel rendelkezik, a sorozatos botrányok miatt kérdésessé vált, hogy beindulhat-e a két felsőoktatási képzési szak szeptemberben a szerződésnek megfelelően. Amennyiben ez meghiúsul, minden eszközzel arra fog törekedni az önkormányzat, hogy a közösségi főiskola számára a lehető leghamarabb tiszta és átlátható környezetet teremtsen, ennek érdekében megteszi majd a szükséges lépéseket mind saját hatáskörében, mind az oktatási kormányzat felé - olvasható a közleményben. A sümegi önkormányzat honlapján fellelhető információk szerint a központ három fenntartója alapítóként az önkormányzat, szakmai partnerként a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola, üzemeltetőként pedig a John Henry Newman Oktatási Központ Kft. Az idén ősztől induló kép képzés a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing alapszak.

A jövőegyetem és az MNB-alapítványok pénzéből tízmilliókat sikkasztó kamudoktor vezetője viselt dolgairól itt írtunk bővebben.