A Roszatom bekebelezett egy paksi beszállítót

2016.07.15. 08:35 Módosítva: 2016.07.15. 08:37

Eggyel kevesebb cég maradt a magyar atomágazatban, amely a Paks II. bővítésére tervezett 40 százalékos hazai beszállítói arányt kitölthetné: Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. száz százalékos tulajdonát megszerezte a Roszatom egyik cége - írja a Világgazdaság.

A magyar atomcég eddig a Ganz Gépgyár Holding Zrt. 49 százalékos, és az Akcionyernoje Obcsesztvo Bjuro Masinosztrojenyija (CKBM) 51 százalékos tulajdonában volt, most az utóbbi vette meg az előbbi tulajdonrészét. A Roszatom-érdekeltség CKBM vásárlási szándékának híre január óta terjedt, de az ügylet csak most fejeződött be. A vételárról üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkozott a lapnak a Ganz Engineering elnök-vezérigazgatója, Fitos Zoltán.

Fitos szerint így nagyobbak lesznek a lehetőségek: ahhoz, hogy nagyobb megrendeléseket nyerhessen el a cég, fejlesztésekre van szükség, de a Ganz Holding a tőkeinvesztálásban nem tudott volna lépést tartani a Roszatommal. Mindenesetre Ganz Holding, vagyis a GGMD Vagyonkezelőn keresztül érdekelt Fitos Zoltán, Pétervári Péter és Czeiner János épp a jelentős bevételekkel kecsegtető paksi beruházás megkezdése előtt adták el a céget. 

A magyarországi beszállítói esélyeket felmérve energetikai szakértők úgy vélik, hogy a 40 százalékos hazai beszállítói arány bőven kijön a nem nukleáris technológiai beruházásokból, vagyis az építő-, gépészeti, szerelő-, informatikai munkákból. Ami az erőmű lényegi részét illeti, ilyen létesítményeket kisebb alkatrészekkel ellátó cégek léteznek, de új berendezést szállítani képes magyar gyártóként egyedül a Ganz Engineeringet volt a piacon.

Az elmúlt két év az atomnagyhatalom orosz többségi tulajdonostárssal a háttérben sem alakult azonban túl sikeresen a Ganz Engineering számára: a mérlegbeszámolók alapján árbevétele nem érte el az egymilliárd forintot, üzemi szinten pedig összesen mintegy 800 millió veszteséget könyvelt el 2013–2014-ben. 2015 végére a kötelezettségállománya 3,7 milliárdra kúszott fel, a saját tőkéje pedig 1,7 milliárdra fogyott.