Nagyon sokba fog kerülni a trafikosoknak az e-cigi

2016.07.15. 15:24

Milliókba kerül majd elektromos cigarettákat és azok tartozékait behozni és forgalmazni, főleg, hogy ha több márkát és típust is árulni szeretne egy nagykereskedő - írja a Világgazdaság . Az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelettervezete alapján a jövőben a forgalmazóknak

  • 475 ezer forint szolgáltatási díjat kellene majd fizetnie márkanevenként és hatáserősségenként az e-cigik - vagyis maguk az eszközök -  és az utántöltő folyadékok után, 
  • és 306 ezer forintot márkanevenként és hatáserősségenként a termékekkel kapcsolatos változások bejelentéséért.

Cikkünk egy korábbi verziójában helytelenül azt írtuk, hogy a trafikosoknak kell majd kifizetniük a szolgáltatási és változásbejelentési díjakat. A rendelettervezet szerint viszont ezeket annak kell kifizetnie, aki forgalomba hozza a terméket, vagyis az importőrnek/nagykereskedőnek. 

A szolgáltatási díjat termékenként csak egyszer kell majd kifizetni, de a Világgazdaság cikke szerint ahhoz, hogy egy nagykereskedő rendes választékkal tudja ellátni a trafikokat, akar tartani e-cigarettákkal, ahhoz akár 5-10 millió forintjába is kerülhet az új rendelet. A változásbejelentésért fizetendő díjat viszont többször is beszedheti majd a kormány, mert az elektromos cigaretták elég gyakran változnak, kijönnek újabb és újabb típusok ugyanabból a márkából, amik után mind fizetni kell majd. Ezt a jelentős költséget pedig nyilván megérzik majd a trafikosok és a fogyasztók is, akikhez ezután biztosan drágábban jut majd el az e-cigi, a forgalmazók ugyanis a költséges egy részét valószínűleg át fogják hárítani. 

Az EMMI tervezete azzal számol, hogy 2016-ban 1000 bejelentés érketik majd, amin 476 millió forintot keres majd az állam. 

Azzal viszont, hogy fizetett egy forgalmazó, még nem garantált, hogy árulhat is e-cigit, a bejelentést ugyanis el is utasíthatja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), amely viszont az előre befizetett díjakat ebben az esetben sem fizeti vissza. Így nemcsak, hogy drága, de kockázatos is e-cigit árulnia, vagy ebbe egyáltalán belekezdenie. 

A minisztérium azzal indokolja a javaslatot, hogy a szabályozással könnyebb lesz a veszélyes, potenciálisan káros termékeket kiszűrni a piacról, és közvetve hozzájárul a veszélyes termékek használatának visszaszorításához. 

A tervezetet július 20-ig lehet véleményezni a minisztériumnál.