Kiszámolták, mivel lehet féken tartani Putyint

2016.07.18. 10:45

Oroszország akkor hajlandó megreformálni gazdaságát és normálisan viselkedni a nemzetközi porondon, ha a Brent nyersolaj hordónkénti világpiaci ára 40 dollár környékén mozog. Ennél olcsóbb olaj mellett már az összeomlás fenyegeti, magasabb áraknál pedig elkezd keménykedni Vlagyimir Putyin rendszere – legalábbis ezt számolták ki a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok.

Amikor ugyanis az olaj 40 dollár körül járt, Putyin

  • felállított egy szuverén vagyonalapot az olajbevételekből a gazdaság és a költségvetés jövőbeli aládúcolására,
  • egykulcsos adót vezetett be
  • és németül mondott beszédet a berlini parlamentben, a Bundestagban.

Amikor viszont az olaj felment 100 dollár fölé az utóbbi években, akkor

  • megtámadta két szomszédját (Grúziát és Ukrajnát)
  • és elvert néhány tízmilliárd dollárt a szocsi téli olimpiára,
  • cserébe a gazdaságot egyáltalán nem fejlesztette.

Az utóbbi mondjuk már extrém eset, a Bloomberg szerint 50 dollárnál indul az erjedés az orosz vezetésben, ekkor már nem érzik a kényszert, hogy megreformálják a gazdaságot, mert egész jól elvannak az olajból. 30 dollár körül viszont inkább a nyugtalanság, mint a reformhevület dominál.

Május óta 45-50 dollár körül mozog az olaj világpiaci ára, korábban ennek a felére is lement. Ami a közgazdászok szerint jó hír Oroszország gazdasági és katonai magatartását illetően.

A két évvel ezelőtt kezdődött olajárzuhanás óta azonban legalábbis felemás a kép. Egyfelől a jegybank szabadon engedte a rubel árfolyamát, a költségvetés a csökkenő bevételek miatt jóval fegyelmezettebbé vált, és az utóbbi hónapokban a privatizáció is újraindult. Tehát azért próbálták egy kicsit felrázni a gazdaságot.

Viszont ezek csak felületi kezelések, a mélyebb versenyképességi problémákat okozó intézményi dolgokhoz nem nyúltak hozzá. Egy fikarcnyit sem lett innováció- és vállalkozásbarátabb az állami szabályozás, és nem erősödött a szellemi tulajdonjogok védelme és a bírói függetlenség sem. Ez utóbbiak elengedhetetlenek a hosszabb távú, fenntartható fejlődéshez, Oroszország viszont ezen a téren nincs benne a világ 100 legversenyképesebb országában sem a Világgazdasági Fórum elemzése szerint.

Fájdalmas reformok pedig már csak azért sem lesznek a következő egy-két évben, mert 2018-ban választásokat tartanak Oroszországban, és a jelenlegi helyzetben még Putyin is úgy számol, hogy gazdasági stagnálás mellett fognak urnához vonulni az orosz választók.