Az önkormányzataink többsége törvénysértően működik

2016.07.19. 15:49

Bár az önkormányzatok az önkormányzataink minimális átláthatóságát számos törvény szabályozza, a magyar önkormányzatok 70 százaléka még mindig törvénysértően működik, derült ki a CRCB friss kutatásából.  

A felelős állampolgároknak ugyanis fontos lenne, hogy tegyék fel a képviselő-testületi ülések jegyzőkönyvét, a közbeszerzéseiket és hasonlókat az önkormányzatok az átláthatóság és elszámoltathatóság érdekében. A CRCB 368 magyar várost és önkormányzatot vizsgáló , tavalyi adatokon alapuló elemzése azonban arra jutott, hogy bár néhol vannak javuló tendenciák, ez is minimális, és az önkormányzatok döntő része még mindig komoly hiányosságokkal küzd. 

Az egyik legérdekesebb, hogy a képviselő-testületi ülések előzetes napirendjét a vizsgált városok 70 százaléka nem hozza rendesen nyilvánosságra előre. Ez azért kellemetlen, mert így például az érdeklődőnek kevés esélye marad elmenni mondjuk egy olyan ülésre, aminek a témája akár alapvetően fogja befolyásolni az ő életét is.

A közbeszerzési törvény 2013-as módosítása óta egy központi szerverre kötelesek csak feltölteni a közbeszerzéseket az önkormányzatok, a saját honlapjukra nem. Érdekes, hogy attól még a városok honlapjainak hasonló aránya tartalmazott legalább egy közbeszerzést is, mint 2013-ban. Igaz, ezek a mostani közbeszerzések már átlagosan kevésbé voltak frissek, mint két éve.

Untitled-1
Fotó: Coruption Research Center Budapest

Az önkormányzatok listáját itt megnézheti, két összetettebb index (nyitottsági index – MOPI, törvénytiszteleti index – OLI) szerint.