Konrád
5 °C
17 °C

Nem lesz német bére a németországi munkásainknak

2016.07.22. 11:14

Az Európai Bizottság márciusban terjesztette elő, hogy felül kéne vizsgálni a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokat. Ez minket is erősen érint 2010-2014 közt 67 százalékkal nőtt a kiküldetésben dolgozók száma, most nagyjából 68 ezer magyart érinthet, akiket döntően Németországba és Ausztriába küldtek ki dolgozni a cégeik, írja a Világgazdaság.  Főképp pedig az építőiparban és egyéb ipari tevékenységek környékén dolgozókról van szó.

A probléma az, hogy például pont az építőiparban jelenleg kollektív ágazati bérmegállapodás alapján fizet órabért az érintett 2-300 magyarországi cég. Mervai Péter, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) németországi tagozatának titkára alapján ez 14,45 euró (4500 forint) óránként, ami magasabb a 8,5 eurós törvényi minimumnál.

Pontosan ugyanazért a munkáért viszont egy helyi munkás

majdnem a dupláját, 25 eurót (7850) forintot is kaphat.

A magyar cégek most attól félnek, hogy az EU előírja majd, hogy közelíteni kell a kiküldetéses béreket is esetleg a helyi bérekhez. Netán a legmagasabb kollektív bérmegállapodáshoz, valami átlaghoz vagy hasonlóhoz kell magát tartani mindenkinek.

„Mivel tizenegy tagállam – köztük Magyarország – is tiltakozott a tervezet ellen, az Európai Parlamentben kemény vitára lehet számítani, és az ellenzők nyilván nemmel fognak szavazni” – mondta Mervai. Szerintünk a többi tiltakozó szerint ez beavatkozás a tagállamok hatáskörébe, és a cégeink nagyon bíznak abban, hogy emiatt végül nem kell majd bért emelniük. Mervai szerint kicsi is az esélye, hogy ilyesmi végül átmenjen. 

Az unióban a probléma egyébként nem óriási mértékű, a teljes uniós foglalkoztatásnak csupán 0,7 százaléka megy ilyen kiküldetéses formában, ami nagyjából 1,9 millió embert jelentett 2014-ben.