Dezső
15 °C
28 °C

Elindult a diákok rohama a budapesti albérletekért

2016.07.29. 11:54

Ahogy kiderültek az egyetemi és főiskolai ponthatárok, idén is elindult a diákok rohama az albérletek után Budapesten. Az Otthontérkép ingatlankereső oldal adatai szerint az elmúlt napokban 22 százalékkal többen kerestek fővárosi albérleteket. De milyen lakást érdemes néznie a jövendőbeli egyetemistáknak, és milyen esélyeik vannak, hogy meg is találják azt az albérletet?

Az Otthontérkép elemzése szerint egyes fővárosi kerületekben másfél év alatt akár 30 százaléknál is jobban drágultak a négyzetméterre vetített bérleti díjak. A diákok számára viszont a legfontosabb információ nem az alapterületre, hanem a szobákra vetített bérleti díj. Az oldalon hirdetett albérletek közül kétszobásból van a legtöbb, ilyen lakásokból áll az oldalon található kínálat 38 százaléka. Ezekben szobákra vetítve átlagosan 89 ezer forint bérleti díjat kell fizetni, jóval kevesebbet, mint az egyszobás lakások után, de még a három szobás lakásoknál is. 

otthontérkép albi 1
Grafika: Otthontérkép

A 4-nél több szobás lakások szobára vetített díja már minden szobával egyre alacsonyabb lesz, viszont ilyen nagyobb lakásokból sokkal kevesebb is van a piacon. Így a legbiztosabb megoldásnak az tűnik, ha aki lakást akar bérelni, az egy barátjával egy kétszóbás albérlet után néz Budapesten.  Az árak persze kerületenként változnak, így aki nem a legdrágább belvárosi részen szeretne lakni, az olcsóbban is megcsíphet egy albérletet. 

otthontérkép albi 2
Grafika: Otthontérkép