Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Fuvarozók figyelem, változnak az ekáer szabályai

2016.07.30. 09:23 Módosítva: 2016.07.30. 12:15

Változnak az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) szabályai hétfőtől: ha a szállítóeszköz és a rakomány súlya meghaladja a 3,5 tonnát, ekáer-számot kell kérni, valamint a hatósági zárak eltávolítása esetén bírságot szabhat ki a NAV - írja az MTI.

Suller György Attila, a szervezet szóvivője a szombati közleményben azt hangsúlyozza, az adóhatóság célja a súlyhatár alatti gépkocsik túlrakodásának megakadályozása. Eddig a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek voltak ekáer-kötelezettek, de az áruszállítók átálltak arra a gyakorlatra, hogy a gépkocsikat túlrakodták.

A NAV együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, így az adóhatóság megkapja az NKH által üzemeltetett fix és mobilmérlegek adatait, amelyek - kiegészítve az útdíjkamerák képeivel - könnyen azonosíthatóvá teszik a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket.

A szabályok módosítása miatt változik az adózás rendjéről szóló törvény is: hétfőtől, ha az állami adó- és vámhatóság által alkalmazott zárakat jogtalanul eltávolítják, mulasztási bírság szabható ki, amelynek befizetéséig a fuvarozásra használt jármű visszatartható. Az ekáer-be eddig több mint 56 ezer ügyfél regisztrált, és csaknem 17,4 millió bejelentést rögzítettek.  • Vennék
  • Hírek