Be lehet jegyezni az ellen-Zsolnayt

2016.08.03. 14:22

A Pécsi Ítélőtábla szerdán jogerősen úgy döntött, hogy be lehet jegyezni a város önkormányzata által a Zsolnay márkanév, illetve maga a porcelángyártás átvétele céljából létrehozott kft-t. Egyúttal azonban azt is közölte, hogy ha megtörténik a cégbejegyzés, azt újra meg lehet támadni a bíróságon, amennyiben felmerül, hogy jogszabályt sért a dolog.

A Zsolnay-ügyről itt írtunk részletesen nemrég.

Röviden összefoglalva arról van szó, hogy 

  • a Zsolnay hosszú ideje komoly pénzügyi gondban van,
  • ezért az önkormányzat pár éve eladta egy svájci állampolgárságú, de évtizedek óta Magyarországon élő és bizniszelő vállalkozónak, Bachar Najarinak
  • ő azonban az önkormányzat elvárásaival ellentétben nem tőkésítette fel a céget,
  • ezért tart köztük a háború, most az önkormányzat a Ledina Kerámia Kft. nevű céggel akarja gyakorlatilag kihúzni a Zsolnayt Bachar Najari alól,
  • de ő nem adja,
  • a cég ellen viszont kezdeményezték a felszámolást, és az állam által kijelölt vagyonfelügyelő van a Zsolnaynál,
  • ám a Zalaegerszegi Törvényszék nemrég elutasította első fokon a felszámolási kérelmet.

Makai Lajos, a pécsi táblabíróság elnöke szerdai sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy cégbejegyzéssel kapcsolatos döntés jogerős, és ezen eljárásban már nincs is lehetőség jogorvoslatra. Mindazonáltal később jogszabálysértésre hivatkozással bíróságon kezdeményezhető a cégbejegyzés hatályon kívül helyezése.

A pécsi közgyűlés célja tehát az lenne a Ledinával, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. - szerintük elkerülhetetlen - felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új céghez már át is szerződött a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából mintegy 130 június elején. 

A tulajdonosok viszonyát tovább rontotta, hogy a kormány idén februárban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a manufaktúrát a csődtörvény alapján, ehhez a fő tulajdonosi kör szerint nem volt jogalap. 

Bachar Najari július közepén jelentette be, hogy letétbe helyezett 400 millió forintot a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zsolnayval szembeni követelésének fedezetéül.  

Az ügy legutóbbi fejleménye, hogy a Zalaegerszegi Törvényszék - megalapozatlanságra hivatkozva - elutasította a Zsolnay azonnali felszámolására irányuló vagyonfelügyelői kérelmet.