Erzsébet
1 °C
4 °C

Olaszország is harcol a kajapazarlás ellen

2016.08.04. 00:01

Egy sor új intézkedést fogadott el az olasz parlament annak érdekében, hogy kevesebb nem feltétlenül friss, de még bőven ehető étel kerüljön a szemetesbe az országban - írja a BBC.

A nagy áruházaknak eddig komoly egészségügyi és élelmiszer-biztonsági előírásoknak kellett megfelelniük, ha jótékonysági szervezeteknek vagy élelmiszerbankoknak akarták adni a maradék élelmiszert. Az új törvény alapján ezek a szabályok egyszerűsödnek. Az új szabályok alapján az adakozás adminisztrációja is egyszerűsödik és a többet adakozó cégeknek, gazdáknak és áruházaknak kevesebb kommunális adót kell majd fizetnie.

A vidékfejlesztési minisztérium egymillió eurót tervez költeni olyan csomagolási technológiák kidolgozására, amik kevésbé pazarlóak (itt talán olyasmiről lehet szó, mint péládul az olyan ketchupos doboz, aminek nem ragad a belsejére a ketchup), és hosszabb ideig lehet bennük ételt tartani a boltok polcain. Ezen kívül lesz egy kampány is, amivel a lakosság körében igyekeznek majd népszerűsíteni a környezetkímélőbb megoldásokat.

Az egyik ilyen lehet annak a szokásnak a meghonosítása, hogy az éttermekből a vendégek hazavigyék az ételt, amit nem fogyasztanak el. Ez ugyanis a cikk szerint Olaszországban nem egy elterjedt szokás.

Az intézkedés előzménye, hogy Franciaországban a szenátus februárban megszavazta, hogy az áruházaknak a jövőben a megmaradt élelmiszert kötelezően jótékonysági célra kell felajánlaniuk. Egy felmérés szerint az EU-ban évente 89 millió tonna ételt dobunk ki a szemétbe.

A Földművelésügyi Minisztériumtól (FM) megtudtuk, az élelmiszerek egyharmadát, világszinten évente 1,3 milliárd tonnát pocsékolunk el. Magyarországon a legutolsó adatok szerint 566 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik egy évben. Minderről részletesebben ebben a cikkben írtunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?