Olaszország is harcol a kajapazarlás ellen

2016.08.04. 00:01

Egy sor új intézkedést fogadott el az olasz parlament annak érdekében, hogy kevesebb nem feltétlenül friss, de még bőven ehető étel kerüljön a szemetesbe az országban - írja a BBC.

A nagy áruházaknak eddig komoly egészségügyi és élelmiszer-biztonsági előírásoknak kellett megfelelniük, ha jótékonysági szervezeteknek vagy élelmiszerbankoknak akarták adni a maradék élelmiszert. Az új törvény alapján ezek a szabályok egyszerűsödnek. Az új szabályok alapján az adakozás adminisztrációja is egyszerűsödik és a többet adakozó cégeknek, gazdáknak és áruházaknak kevesebb kommunális adót kell majd fizetnie.

A vidékfejlesztési minisztérium egymillió eurót tervez költeni olyan csomagolási technológiák kidolgozására, amik kevésbé pazarlóak (itt talán olyasmiről lehet szó, mint péládul az olyan ketchupos doboz, aminek nem ragad a belsejére a ketchup), és hosszabb ideig lehet bennük ételt tartani a boltok polcain. Ezen kívül lesz egy kampány is, amivel a lakosság körében igyekeznek majd népszerűsíteni a környezetkímélőbb megoldásokat.

Az egyik ilyen lehet annak a szokásnak a meghonosítása, hogy az éttermekből a vendégek hazavigyék az ételt, amit nem fogyasztanak el. Ez ugyanis a cikk szerint Olaszországban nem egy elterjedt szokás.

Az intézkedés előzménye, hogy Franciaországban a szenátus februárban megszavazta, hogy az áruházaknak a jövőben a megmaradt élelmiszert kötelezően jótékonysági célra kell felajánlaniuk. Egy felmérés szerint az EU-ban évente 89 millió tonna ételt dobunk ki a szemétbe.

A Földművelésügyi Minisztériumtól (FM) megtudtuk, az élelmiszerek egyharmadát, világszinten évente 1,3 milliárd tonnát pocsékolunk el. Magyarországon a legutolsó adatok szerint 566 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik egy évben. Minderről részletesebben ebben a cikkben írtunk.