Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Többszörös áron bérli a jegybank külföldi irodáit

2016.08.04. 07:36 Módosítva: 2016-08-04 12:52:45

A piaci ár többszörösét fizeti bérleti díjként a jegybank három külföldi irodája közül kettő után - írja a Magyar Nemzet. Az MNB havonta 15,5 millió forintot költ külföldi irodáinak fenntartására, derült ki a lap közérdekű adatigényléséből.

Az irodák közül még a legolcsóbb a hamburgi, ez összesen havi 6494 euróba, kétmillió forintba kerül. Az 55 négyzetméteres helyiség bérleti díja így négyzetméterenként 118 euróra jön ki, miközben a város legdrágább irodáit 25 euró/nm- es áron kínálják. 

Hasonlóan túlárazott a párizsi iroda, ezért  8988 eurót, azaz 2,84 millió forintot fizet a jegybank egy hónapra. Tájékoztatásuk szerint a bérelt helyiség mindössze 31,5 négyzetméter, így az egységre eső költség itt a legmagasabb, 285 euró, vagyis több mint 90 ezer forint. A városban a legdrágább irodák egyébként négyzetméterenként 63 euróért mennek. 

Rómában egy fokkal jobb üzletet kötött az MNB, de azért itt is bőven a piaci ár felett mozog irodájának bérleti díja: 134 eurós négyzetméterárat fizet havonta, miközben még a drága helyiségek is 75 euró körül mozognak. Tehát úgy tűnik, a jegybank még a fenti két irodához képest olcsóbb római irodát is 80 százalékkal a normál ár felett bérli. 

MNB: Megalapozatlan összehasonlításokra épít a Magyar Nemzet

A jegybank az Indexhez eljuttatott álláspontja szerint a Magyar Nemzet számításai nem felelnek meg a valóságnak, mivel az üres irodák négyzetméterárát nézték, "az MNB ugyanakkor a jegybankoktól elvárt speciális igényeknek megfelelő feltételekkel bérel instant irodákat az adott városokban".
A közlemény szerint az árak tartalmazzák többek között a rezsi- és karbantartási költséget, valamint a biztosítást, ezekkel együtt pedig a költségek már megfelelnek a reális piaci viszonyoknak. 

A külföldi irodák hasznát a jegybank szerint nem lehet számszerűsíteni, így azt nem tudjuk, hogy az összességében közel havi 7 millió forintot kitevő bérleti díjak és a kint dolgozók összesen 8,5 milliós havibére milyen hasznot hajtanak az országnak.