Pékbéremelés miatt drágulhat a kenyér

2016.08.08. 08:33

A jó termés és az alacsony gabonaárak ellenére is drágulhat idén a kenyér ára, miután a munkaerőhiány miatt a sütőiparban is béremelésre kényszerülhetnek – derült ki a Népszava cikkéből.

A lap szerint mára 2500-3000 szakember hiányzik az ágazatból, mert a jelentős részben minimálbéren foglalkoztatott sütőipari munkavállalók itthoni bérük többszöröséért inkább Nagy-Britanniában, Németországban sütik a kenyeret. Viszont a szektorban évek óta 0-2 százalék közötti eredménnyel dolgoznak a cégek, amiből képtelenség fejleszteni, bért emelni. Emiatt már hosszabb ideje szorgalmazzák a kenyér áfájának 18 százalékról 5 százalékra csökkentését. 

Az sem segít, hogy rekordtermés volt gabonából, mert ennek kétharmada takarmánynak való, nem lehet belőle kenyeret sütni. Ez az arány rég volt ilyen rossz, bár a gabonaárak ennek ellenére is estek a nagy kínálat miatt.

A gabona árának csökkenése azonban nem fog meglátszani a liszten, mert a malomipar évek óta veszteséges, most pedig szeretnének végre egy kis nyereséget hajtani. 

Ha pedig a liszt se lesz olcsóbb, és a béreket is növelni kell, akkor a pékségek is drágíthatnak – írja a Népszava.