350 ezren nem akarják, hogy a KFC antibiotikummal kezelt csirkét áruljon az éttermeiben

2016.08.10. 23:46

350 ezer ember írta alá néhány amerikai fogyasztóvédelmi szervezet közös petícióját, amiben arra szólítják fel a Kentucky Fried Chicken étteremláncot üzemeltető céget, hogy ne szolgáljanak fel olyan csirkét az éttermeikben, amit antibiotikummal kezeltek. A KFC már korábban is ígéretet tett arra, hogy 2017-ig csökkentik az antibiotikummal kezelt csirkék számát - írja a BBC.

Az étteremláncot kritizálók szerint ugyanakkor ettől függetlenül még mindig rutinszerűen vesznek olyan beszállítóktól csirkét, akikről tudni lehet, hogy antibiotikumot adnak az állatoknak.

A KFC-t is tulajdonló Yum többi étteremlánca, a Taco Bell és a Pizza Hut is azt tervezi, hogy 2017 elejére csökkentik az antibiotikumos csirkék számát. A KFC szóvivője azt mondta, a cég mérlegeli, hogy mennyire tudja rávenni a beszállítóit arra, hogy az amerikai élelmiszer-biztonsági előírásoknál szigorúbb szabályokat érvényesítsenek az működésük során.

Orvosok és biológusok szerint azért veszélyes az antibiotikumok használata a haszonállatok esetében, mert a széleskörű használat miatt olyan betegségek alakulnak ki, amik sokkal ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben. Tavaly ilyen betegségek miatt legalább 23 ezer amerikai halt meg, és a gyakorlat elég nagy globális egészségügyi kockázatot is jelent. Múlt héten a McDonald's bejelentette, hogy az USA-ban és Kanadában nem árulnak már többet antibiotikummal kezelt csirkét.