Krisztina
16 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Német EP-képviselők: A menekültügyben nem együttműködő országok ne kapjanak támogatást

2016.08.10. 08:30 Módosítva: 2016.08.10. 08:36

Az uniós támogatási pénzek megvonását sürgették egyes német európai parlamenti képviselők azoktól a tagországoktól, amelyek nem tanúsítanak szolidaritást az EU menekültpolitikájában - írja az MTI.

A dpa német hírügynökség szerda hajnali, előzetes ismertetése szerint ilyen értelmű nyilatkozatot adott a Die Welt című lapnak Inge Grässle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának CDU-s elnöke, továbbá Alexander Graf Lambsdorff, a parlament szabaddemokrata (FDP) alelnöke.

Grässle szerint meg kellene vonni a támogatási pénzeket azoktól a tagállamoktól, amelyek "nem tartják tiszteletben az európai jogot", és azoktól a tagországoktól is, amelyek nem közreműködnek kielégítően a menekültek átvételében vagy regisztrálásában. Hasonlóan nyilatkozott a dpa szerint Alexander Graf Lambsdorff is. "A német kormánynak az uniós költségvetés tervezett őszi felülvizsgálatakor fel kell lépnie annak érdekében, hogy az olyan nettó haszonélvező országok, mint Lengyelország és Magyarország a menekültkérdésben szolidáris magatartást tanúsítsanak és tiszteletben tartsák az európai értékeket" - mondta.

A Die Welt ezzel összefüggésben ismertette az Európai Bizottság legújabb statisztikai adatait. Ezek szerint 2015-ben is Németország volt a legnagyobb nettó befizető, majd a sorban Nagy-Britannia, Franciaország és Hollandia következett. A legnagyobb nettó haszonélvező tagállam a Die Welt által közzétett statisztika szerint Lengyelország volt. Lengyelországot sorrendben Csehország, Románia, Görögország és Magyarország követte.